Podcast
EO

Wat is de ideologie van Hamas? 'Israël de nek omdraaien'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is de ideologie van Hamas? 'Israël de nek omdraaien'

Buitenlandcommentator Jan van Benthem van het Nederlands Dagblad weet heel veel over Israël en Palestina. In De Ongelooflijke Podcast vertelde hij over de ideologie van Hamas. "De jihad, het gewapende verzet, is voor hen de enige legitieme manier om Palestina te bevrijden", vertelt hij.

#163 - De tegenaanval van Israël en de ideologie van Hamas (met Jan van Benthem en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Volgens het handvest van de organisatie is sterven voor Allah het hoogste doel, stelt Van Benthem. Sinds vorige week wordt dit nog extra benadrukt. Binnen de organisatie heb je overigens ook wel mensen die minder radicaal zijn, stelt hij. Daar kun je wel deals mee sluiten over de uitruil van gevangenen, vertelt Van Benthem, zoals in het verleden wel gebeurd is.

Tweestatenoplossing

Met Hamas onderhandelen over een tweestatenoplossing, zoals in het verleden wel eens werd gedaan met de PLO, heeft geen enkel nut, stelt Van Benthem. Hamas wil wel een eigen staat, maar Israël zal nooit worden erkend. "Ze zullen nooit de legitimiteit van een Zionistische entiteit erkennen", vertelt hij.

Wellicht dat men 'tijdelijk' wel open zou staan voor een tweestatenoplossing, denkt Van Benthem: "Om tot nationale consensus te komen, zouden ze akkoord kunnen gaan met een onafhankelijke, Palestijnse staat met het recht van terugkeer van alle vluchtelingen naar hun oorspronkelijke huizen, totdat ze de kracht hebben om met de jihad de Joodse staat de nek om te draaien."

Ook eerdere akkoorden, zoals de Oslo-akkoorden, gelden voor Hamas niet. "Alle akkoorden die de Palestijnse Autoriteit ooit heeft gesloten, met welke partij dan ook, zijn voor Hamas null and void."

Ster advertentie
Ster advertentie