Podcast

Wie zijn de paralympische sporters en wat is hun bijzondere achtergrondverhaal?

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie zijn de paralympische sporters en wat is hun bijzondere achtergrondverhaal?

Ex-paralympiërs Roos Oosterbaan en Marc van de Kuilen spreken in podcast Miss Paralympics met handbiker Tim de Vries, paradressuurruiter Rixt van der Horst, paratafeltenniser Kelly van Zon, rolstoeltennisser Carlos Anker, paralympisch atleet Kimberly Alkemade en rolstoelbasketballer Jitske Visser. Gesprekken over dromen en prestaties, maar ook over dilemma's, aannames én praktische zaken waar sporters met een beperking tegenaan lopen.

Handbiker Tim de Vries

Roos en Marc zoeken handbiker Tim de Vries op en spreken over doping, het gevaar van rijden zonder handschoentjes, hoe het komt dat hij op 43-jarige leeftijd nog aan de top kan staan met zijn sport. En ook waarom het verlies van zijn been misschien wel een zegen voor hem was.

#1 - Handbiker Tim de Vries

Paradressuurruiter Rixt van der Horst

Paradressuurruiter Rixt van der Horst vertelt aan Roos en Marc (die maar een klein beetje bang voor paarden is..) dat de Paralympische paarden goud waard zijn. "Paralympische paarden zijn heel gewild. Die hebben eigenschappen die mensen graag willen. Betrouwbaar maar wel met pit." Dat betekent wel dat Rixt na deze Spelen ook haar paard dreigt kwijt te raken...

#2 - Paradressuurruiter Rixt van der Horst

Paratafeltennisser Kelly van Zon

Kelly van Zon, is de nummer 1 van de wereld van het paratafeltennisser. Ze doet en laat alles voor haar sport, maar ze is er tegelijkertijd ook kritisch op: "De een is weer zo gehandicapt, de ander weer zo. Het is minder spectaculair om te zien. Ik denk dat het wel begrijpelijk is dat er minder aandacht is voor de Paralympische Spelen."

#3 - Tafeltennisser Kelly van Zon

Atleet op blade Kimberly Alkemade

Kimberly Alkemade, gaat met een blade aan haar linkerbovenbeen strijden op de 100 en 200 meter sprint. Ze verzette zich, na een traumatisch ongeluk, lang tegen sporten met een aanpassing. "Ik moest accepteren dat ik hoor bij mensen met een amputatie. Ik wilde normaal zijn. Uiteindelijk kwam ik er steeds meer achter: wie is er eigenlijk normaal. Wat is normaal?" Nu wil ze graag inspireren met haar verhaal en haar sportprestaties.

#4 - Atleet op blade Kimberly Alkemade

Rolstoeltennisser Carlos Anker

Rolstoeltennisser Carlos Anker heeft een enorme missie met zijn sport. Hij is als baby geadopteerd uit Brazilië. Dat heeft zijn leven gered zegt hij. Na een zoektocht naar zijn identiteit -en een overdosis drugs op zijn 18e- beseft hij dat hij als topsporter een voorbeeld kan zijn. Ook voor zijn familie in Brazilië. "De arts vertelde me dat ik 20 keer de maximale hoeveelheid ghb in mijn bloed had en dat ik eigenlijk dood had moeten zijn. Vanaf dat moment zijn mijn motieven om topsport te bedrijven enorm veranderd."

#5 - Rolstoeltennisser Carlos Anker

Rolstoelbasketballer Jitske Visser

Rolstoelbasketballer Jitske Visser speelde ter voorbereiding op de Spelen in Tokyo bij een topclub in Duitsland tussen mannen. Ze verdient daar goed, maar een schijntje vergeleken bij de rolstoelbasketbalsterren van Europa. Of dat eerlijk is en welke rol haar handicap daarin speelt, vertelt ze in deze aflevering. Net als haar wens af te rekenen met het verlies van goud op de Spelen in Rio. "Ik heb toen niet alleen gehuild, maar ook met wielen gegooid. Ik was echt een beetje agressief."

#6 - Rolstoelbasketballer Jitske Visser

Miss Paralympics

Vanaf maandag 16 augustus verschijnen dagelijks de afleveringen van deze podcast op NPO Radio 1 en de bekende podcastplatforms. De twintig-minuten durende afleveringen worden gepubliceerd in aanloop naar het radioprogramma Miss Paralympics, ook gepresenteerd door Roos Oosterbaan. Vanaf maandag 23 augustus is zij te horen tussen 01.00 en 02.00 uur op NPO Radio 1. Ze ontvangt gasten als chef de mission Esther Vergeer, para atletiek-coach Guido Bonsen en voormalig paralympisch zeiler Rolf Schrama.

Ster advertentie
Ster advertentie