Podcast

Leer onze paralympiërs kennen in 'Miss Paralympics'

AVROTROS
foto: Elvin Boerfoto: Elvin Boer
  1. Nieuwschevron right
  2. Leer onze paralympiërs kennen in 'Miss Paralympics'

Na de succesvolle Olympische Spelen is het vanaf dinsdag 24 augustus de beurt aan de paralympische sporters om te stralen op het hoogste podium. Wie gaan ons land vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen in Tokio? En hoe bereiden deze sporters zich voor? In de AVROTROS-podcast Miss Paralympics leer je de wereld van de paralympische sporten kennen. Het gaat over dromen en prestaties. Maar ook over dilemma’s, aannames en praktische zaken waar sporters met een beperking tegenaan lopen. Miss Paralympics is hier en via jouw podcast-app te beluisteren.

Wie zijn de gasten in de podcast en wat is hun bijzondere achtergrondverhaal? Ex-paralympiërs Roos Oosterbaan en Marc van de Kuilen spreken met handbiker Tim de Vries, paradressuurruiter Rixt van der Horst, paratafeltennisser Kelly van Zon, rolstoeltennisser Carlos Anker, paralympisch atleet Kimberley Alkemade en rolstoelbasketballer Jitske Visser.

"Ik heb mijn been verloren, maar ik heb er ook een hele hoop mee gewonnen", vertelt handbiker Tim de Vries in de eerste aflevering. De atleet verloor zijn been na een ongeluk op de trampoline. De aflevering gaat over het sportleven ná het ongeluk en beantwoordt praktische vragen. Kunnen paralympische atleten bijvoorbeeld leven van hun sport?

#1 - Handbiker Tim de Vries

Persoonlijke ervaringen

Maker Roos Oosterbaan nam in 2004, 2008, 2012, 2016 deel aan de Paralympische Spelen als basketballer. Vaste sidekick Marc van de Kuilen was in 2016 als rolstoelbasketballer op de Spelen in Rio actief. Beiden zijn in de podcast openhartig over eigen ervaringen. Het gaat over het moois wat de sport hen bracht, het doorzettingsvermogen en de acceptatie van hun handicap. Maar ze schromen ook de moeilijke en kritische vragen niet.

"Het verraste me in de verhalen van deze atleten dat velen, net als ik, eerst hard hun best hebben gedaan hun handicap te negeren of weg te moffelen. En dat ze er niet aan moesten denken om te gaan sporten met andere gehandicapten. Maar toen ze eenmaal die drempel over waren, bleek dat ze de wereld aankonden. Juist met die handicap", aldus Roos Oosterbaan.

Miss Paralympics

Vanaf maandag 16 augustus verschijnen dagelijks de afleveringen van deze podcast. De twintig minuten durende afleveringen worden gepubliceerd in aanloop naar het radioprogramma Miss Paralympics, ook gepresenteerd door Roos Oosterbaan. Vanaf maandag 23 augustus is zij te horen tussen 01.00 en 02.00 uur op NPO Radio 1. Ze ontvangt gasten als chef de mission Esther Vergeer, para atletiek-coach Guido Bonsen en voormalig paralympisch zeiler Rolf Schrama.

#2 - Paradressuurruiter Rixt van der Horst

Gerelateerde podcast

Miss Invictus

Miss Invictus

Ster advertentie
Ster advertentie