Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Waarom heeft de VS maar twee grote partijen?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Waarom heeft de VS maar twee grote partijen?

Woensdag sloten de stembureaus bij de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen, ofwel de midterms. Amerika telt twee grote partijen: de Democraten en de Republikeinen. Waarom maken in de Verenigde Staten maar twee partijen de dienst uit? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#94 - Waarom zijn in de Verenigde Staten maar twee grote partijen? (S04) - Alledaagse Vragen

"In de Verenigde Staten is het niet officieel geregeld dat er maar twee partijen mogen bestaan", vertelt Amerikanist Manon Portos Minett. "De socioloog Maurice Duverger omschreef in de jaren '50 dat de Amerikaanse verkiezingen en het proces hiervan ook wel the winner takes it all kan worden genoemd. De partij met de meeste stemmen wint de verkiezing. Wanneer er maar twee partijen zijn, heb je als partij natuurlijk de grootste kans om te kunnen winnen."

Kleine partijen

Er kunnen dus wel meer dan twee partijen meedoen aan de verkiezingen. In de praktijk blijkt dit echter nauwelijks voor te komen. De Republikeinen en Democraten genieten een monopolie positie, waardoor de impact van kleinere partijen beperkt is.

Wanneer kleinere partijen wél een impact hebben, kan dit bovendien storend zijn. "Het is mogelijk dat mensen op een kleinere partij stemmen, die anders op een grote partij gestemd zouden hebben, vertel Amerikadeskundige Maarten van Rossem. "Hierdoor bestaat de kans dat deze grote partij verliest van zijn concurrent, omdat de benodigde extra procent om te winnen aan de kleine partij is toegeschreven. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de verkiezingen in 2000."

Democratie

De media berichtte de afgelopen tijd veel over de staat van de democratie in Amerika. Hoewel deze onder druk staat, is deze nog niet volledig verloren volgens Van Rossem. "Tot op zekere hoogte is de VS een democratie. Het gaat er op lokaal niveau betrekkelijk democratisch aan toe. Denk hierbij aan het kiezen van de sheriff of het schoolbestuur. Maar kijkend naar de federale structuur van het geheel, dan stelt de Amerikaanse democratie eigenlijk niet veel voor."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie