Podcast
VPRO

Een berg goud en een paspoort: Cubanen worden geronseld voor het Russische leger

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een berg goud en een paspoort: Cubanen worden geronseld voor het Russische leger

Een goed salaris en een jaarcontract: met die belofte worden Cubanen geronseld om voor Rusland mee te vechten in de oorlog in Oekraïne. Via sociale media worden ze benaderd, en inmiddels zitten er honderden Cubanen in Rusland en Oekraïne. "Er wordt een berg goud beloofd", vertelt correspondent Eva Hartog in Europa Draait Door.

#39 - Brokkelt de lange arm van Rusland af? (S05) - Europa draait door

Cubanen worden gelokt met een post op Facebook waarin staat dat ze een contract krijgen van een jaar met een salaris van 2000 dollar per maand. Een enorm bedrag voor veel Cubanen. "Er wordt een berg goud beloofd", stelt de Rusland-correspondent. Voor dat salaris moeten Cubanen aan de slag in het Russische leger, maar niet als militair. Volgens Hartog werd velen voorgehouden dat ze in de bouw of constructie zouden gaan werken. Ze sprak verschillende Cubanen die op deze manier naar Rusland kwamen. "Ze wisten dat ze in het leger zouden werken, maar ze wisten niet dat ze naar het front gestuurd werden."

Ticket naar de toekomst

Veel Cubanen proberen bovendien een Russisch paspoort te krijgen. Ze zien Rusland als een rijk land waar ze hun familie naar toe kunnen verhuizen. "Ze krijgen daarmee een ticket naar de toekomst, want het gaat verschrikkelijk slecht met Cuba. En de oorlog is voor die mensen dan de enige uitweg en kans die ze hebben." Hartog sprak onder andere met een Cubaan die aan het front gestationeerd werd. "Hij zei: 'Ik wil het liefst niemand doden, maar ik wil zelf ook niet dood.'"

Propaganda

Vanwege de grote verliezen aan het front proberen de Russen hun troepenmacht aan te vullen met buitenlandse krachten. Die komen volgens Hartog niet alleen uit Cuba, maar ook uit Centraal-Azië, Syrië en Afghanistan. Volgens militair analisten zou het gaan om enkele duizenden mensen, te weinig om echt impact te hebben. "Dit gaat het verschil niet maken aan het front", stelt Hartog. Het enige voordeel hiervan is dat het propaganda effect heel groot is, omdat Rusland kan zeggen dat ze gesteund worden door een internationale alliantie. "Rusland maakt het inmiddels niet meer uit wat voor vrienden het heeft, als het maar vrienden heeft. Dat is de boodschap die het de wereld in stuurt."

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie