Net geen nepnieuws, maar echt ook zeker niet.
- Nieuws
- Net geen nepnieuws, maar echt ook zeker niet.
[EO] Tussen nep-nieuws en echt nieuws is het superdruk. We moeten deze verkiezingscampagne dus alerter zijn dan ooit. Niet alles is wat het lijkt. Ik telde in superkorte tijd drie, hoe zal ik ze welwillend noemen, ehm, opmerkelijkheden.
De wij-zijn-Nederland-advertentie in de Volkskrant vrijdagochtend, ook te zien op wijzijnnederland.nu. Lijkt een advertentie van een groep willekeurige Nederlanders, want er staat geen afzender bij. Een mode-ontwerper (Omar Munie) en iemand van #HollandAgainstHate (Wouter Booij) worden in de advertentie genoemd als initiatiefnemers. Wie op de website kijkt ziet ineens een andere initiatiefnemer: Lodewijk Asscher, u kent hem wel, van de PvdA. Die heeft de advertentie naar verluidt ook betaalt.
Het is natuurlijk niet verboden, een 'stiekeme' advertentie, opmerkelijk is het wel. Rutte liet tenminste zijn hoofd nog afdrukken bij z’n brief in de krant, bij de PvdA mogen we raden naar de afzender. Ik probeer het vanuit campagne-technisch opzicht te begrijpen, en dat valt nog niet mee. Stel dat iemand het een goede advertentie vindt, zou het dan niet de bedoeling zijn dat die persoon denkt: ''He, misschien moet ik eens PvdA stemmen?'' Of zouden ze bang zijn dat het stemmen kost, zo’n advertentie? Lijkt me niet, dan plaats je hem niet.
Ook leuk: de Fairkiezingswijzer. Initiatief van de Max van der Stoel foundation, ook al gekoppeld aan de PvdA (zie hier). En wie komt er als beste uit de bus? Verrassing: de PvdA! Enthousiaste tweets van PvdA-ers waren het gevolg.
Natuurlijk, ook niet verboden, maar het is wel zo 'fair' om de banden tussen de foundation en de partij er even bij te vermelden, of niet?
Overigens zijn dit soort opmerkelijkheden niet voorbehouden aan de PvdA. Vrijdagmiddag zag ik een enthousiaste tweet langskomen van Farid Azarkan, kandidaat-Kamerlid van Denk: ''Yes!! DENK met afstand de grootste onder studenten in Rotterdam''. Hij richtte zijn tweet aan een aantal journalistieke programma’s, vermoedelijk in de hoop dat ze er wat mee zouden doen.
Wat blijkt? Het betreft een onderzoekje onder studenten van de Hogeschool Rotterdam, 1 procent van de studenten zou mee hebben gedaan. ''Hoe representatief de uitslagen zijn, is open voor discussie'', zeggen de organisatoren van de poll zelf.
Ook hier geldt: het mag allemaal, het is niet verboden, maar hallo, wij zijn toch niet gek? Neem me een beetje serieus, wil je…
Het is nog een kleine vijf weken tot de verkiezingen. Nepnieuws is het allemaal net niet, maar neutraal, objectief en gebalanceerd zeker ook niet.
Journalistiek is een vak. Nep onderscheiden van echt, objectief onderscheiden van gekleurd, het is belangrijker dan ooit.
We hebben veel te doen de komende weken!
Tijs van den Brink
Presentator Dit is de Dag op NPO Radio 1