Opinie & Commentaar

De Paasboodschap van Kees Boonman

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Paasboodschap van Kees Boonman

Het blijft raar te berichten over iets waar je niet het fijne van weet. Maar juist dat wat je niet weet, heeft voor een journalist een soms bijna ziekelijke aantrekkingskracht. “Zullen we even geen politiek uit Den Haag doen, want er gebeurt toch niks”, hoorde ik laatst iemand op de redactie zeggen. Hoe kun je iemand zo verwonden.

Het is waar, er zijn er die denken dat het nieuws zich vanzelf op enig moment aandient op je iPad Air 2, of, in een nog gunstiger geval, aanbelt bij de voordeur. Maar de politiek komt niet naar je toe, de politiek, daar moet je heen. Ik heb de neiging de zoektocht naar de waarheid, het ontbloten van de leugen, nieuwsgierigheid, wantrouwen en het belang van mijn werk voor de samenleving erbij te slepen, maar voel dat ik stilaan verstrikt raak in een halfbakken Paasboodschap.

De formatie dus. Hoe stil het ook lijkt, hoe meer er gebeurt. Het is geen te bewijzen stelling, maar ik las dat informateur Schippers eind juni ergens naartoe een reis heeft geboekt, dus er is vaart hoe dan ook. Er was zelfs even informatieve opwinding. Het was op een dag dat ik even niet naar het Journaal keek, maar ik sluit niet uit dat het de opening om acht uur was. Bram van Ojik van GroenLinks liep met paperassen, met de leesbare tekst naar ons toe, onder zijn arm over het Binnenhof.

Ik was er niet bij, maar hoorde van de collega´s dat er hier sprake was van een 'foutje' en dat nu bekend was waarover de onderhandelaars zouden spreken. Zal tijd worden, dat we eens iets horen, was mijn eerste gedachte. Maar hoe onthullend was dat eigenlijk? Dat de Russen steeds enger worden en er meer geld naar Defensie moet. Toe maar, het staat in elke knipselkrant, dus niets nieuws onder de zon.

Maar het tekent de communicatieve verkramptheid rond de formatie. Als open over de familieomstandigheden van Jesse Klaver kan worden bericht mogen wij als burger toch ook wel iets horen over hoe de beoogde coalitie denkt over belastingverhoging- of verlaging, of dat daarover in de Stadhouderskamer nog gesteggeld wordt. Het zou mij niet verbazen als er de komende tijd meer naar buiten komt, want stilte veroorzaakt speculatie, en van speculatie komt, zo weet elke beurshandelaar, uiteindelijk altijd ellende. Wilde ik het eigenlijk hebben over de vraag: wat doe je nu zo'n hele dag daar in Den Haag? Ach, hetzelfde als in Brussel, Rome, Londen of Parijs. Op zoek naar iets dat er is, maar dat ik nog niet heb gevonden.

Kees Boonman is politiek commentator. Hij presenteert elke zaterdag om 13:00 uur op NPO Radio 1 Kamerbreed en is commentator van EenVandaag Radio.

Kees gaat in zijn vlog op zoek naar meer informatie rondom de formatie. Alexander Pechtold wil wel wat aan hem kwijt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie