Opinie & Commentaar
AVROTROS

Van het sociale front...

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van het sociale front...

Wij in Holland maken ons druk om de schattige wedstrijden in de KNVB-bekerstrijd waarin amateurs tegen profs mogen spelen, om wielrenners in Oostenrijk en Henk Grol die wéér vroeg sneuvelt op een groot podium. Dat is kijken met een Oranje bril op. In Amerika gebeurden de afgelopen dagen dingen die opmerkelijk waren op sociaal vlak.

Prof-footballer Eric Reid tekende een contract bij de Carolina Panthers. Wij zeggen 'so what' omdat we die man niet kennen. Hij is vriend en ex-collega van Colin Kaepernick, de bij ons wél bekende footballspeler, want de man die op een knie ging zitten bij het aanhoren van het Amerikaanse volkslied en daardoor 'talk of the country' werd en thans gesteund wordt door Nike.

Ook Reid knielde

Kort samengevat is dat de zaak Kaepernick, maar vergeet dan niet dat Reid, ploeggenoot bij San Francisco, precies hetzelfde deed. Ook hij knielde, om dezelfde reden, om de wereld duidelijk te maken dat er iets mis is in sociale verhoudingen in Amerika, omdat het optreden van sommige politie-eenheden bij sommige gelegenheden daar om vroeg.

Reid is net zo uitgesproken als zijn vriend, maar minder bekend. Hij was ook net zo consequent en ook hij werd, bij het begin van het NFL-seizoen, genegeerd door alle clubs. De footballwereld wil deze sociale lastpakken niet aan boord hebben; daar komt het op neer.

Bij Carolina speelt Torrey Smith, ook hem kennen we hier niet, maar deze man durft zijn mond open te doen. Al jaren is hij een speler die nadenkt over de wereld rond hem en hij zegt vaak wijze dingen. Hij vroeg de leiding van de Panthers om Reid aan boord te halen en de man een eerlijke kans te geven te bewijzen dat hij goed genoeg is voor de NFL. "Bekijk hem ook als speler en niet alleen als de man die knielt", zei Smith.

Tot verbazing van velen in het zeer rechtse Carolina, werd er naar Smith geluisterd en kreeg Reid een aanbieding. Een lichte schok trok door de Amerikaanse sportwereld. Is die aanbieding een doorbraak voor ook Kaepernick? Krijgt hij ook, van welke ploeg dan ook, een kans om aan te haken, of is zijn 'zaak' te ingewikkeld voor de Amerikaanse samenleving? Nu Reid weer geaccepteerd wordt (en hoogstwaarschijnlijk door gaat met knielen) lijkt de weg voor Kaepernick iets minder hobbels te hebben. Afwachten dus.

Katrina

Van iets andere orde is het optreden van NBA-basketballer Julius Randle die het sjiek opgetuigde team van de Los Angeles Lakers verliet en voor New Orleans tekende (18 miljoen voor twee jaar). Randle staat ook bekend als een sporter die zijn mond durft open te doen en heikele punten van de Amerikaanse samenleving bespreekbaar durft te maken.

Bij zijn komst naar New Orleans liet hij zich rondrijden door de nog altijd in puin liggende wijken van de stad. Katrina laat daar nog altijd haar sporen na en dat terwijl de verwoestende orkaan in 2005 (ja, dat staat er echt, 2005) langs trok en de stad verwoeste. Randle beloofde inwoners van de nog steeds niet gerepareerde huizen, winkels en wegen iets te gaan doen voor die lieden. Mouwen opstropen, geld bijeen gaan halen en herbouwen, daar waar de officiële instanties dat nog steeds niet hebben gedaan.

De 'Lower Ninth Ward' ligt nog altijd in puin en de mensen die in dertien jaar niet geholpen zijn en aan hun lot zijn overgelaten, krijgen nu ineens, en van onbekende kant, hulp van een licht gefortuneerde sportman die 'a new kid in tow'” is. Hij kan niet aanzien dat velen van zijn brothers en sisters nog altijd in verstikkende ellende en armoede moeten leven. Opmerkelijk, nietwaar?

Ook Randle staat bekend als een speler die vaak de jeugd uit armoede-wijken helpt en hen sociaal geaccepteerde grond onder de voeten wil geven. In New Orleans gaat hij, met de mouwen opgestroopt, zelf het herstel vorm geven.

Revanche

En tot slot een uiterst curieuze actie van de werper van de New York Yankees, C.C. Sabathia. Hij werd afgelopen donderdag uit het veld gestuurd omdat hij, expres, een tegenstander een bal hard op diens lichaam gooide. Dat gebeurde in een nogal 'aangebrande wedstrijd' tegen Tampa Bay. Sabathia staat voor rechtvaardigheid en doet vaak wat vanuit de honkbalwereld (zijn wereld dus) voorgeschreven is.

Anderen noemen het de wetten van de jungle, maar Sabathia is consequent. Hij, als eerste, raakte (licht) een slagman van Tampa Bay, waarna even later een speler van New York met opzet hard geraakt werd. Dat vroeg dus om een revanche en omdat Sabathia nog op de heuvel stond, gebeurde dat ook. Hij raakte zijn tweede tegenstander en kon vertrekken.

Wat er zo bijzonder aan is? Sabathia moest nog twee innings gooien om zijn seizoenbonus van de Yankees te kunnen ontvangen. Daarvoor moest hij 155 innings hebben gegooid. Hij verkoos echter zijn eigen actie waarmee hij wist dat hij uit het veld gestuurd werd. Hij wist dus ook dat hij zijn bonus niet zou ontvangen. Hij koos voor de regels van zijn ploeg.

Welke die bonus was? Een bedrag van $500.000. Een half miljoen dollar. Zei de werper toen men hem confronteerde met dat feit: "Het gaat hier om principes, niet om geld."

Over Mart Smeets

Mart Smeets is radio- en televisiepresentator, journalist en sportcommentator. Iedere zaterdag beschouwt hij voor EenVandaag gebeurtenissen en verhalen uit de sportweek, en zaken die daar aan verwant zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie