Opinie & Commentaar

'Liever een goede discussie in de klas, dan dat ze elkaar in de pauze te lijf gaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Liever een goede discussie in de klas, dan dat ze elkaar in de pauze te lijf gaan'

[KRO-NCRV] "De kwestie is zo emotioneel, zowel op scholen met vooral blanke kinderen als scholen met meer allochtone kinderen", zegt Charles Groenhuijsen. "Ik zou erg oppassen." De journalist en Amerika-kenner uit in het Mediaforum van De Ochtend zijn twijfels over Nieuwsuur in de Klas dat de mislukte coup in Turkije uitlegt. De internetuitzending voor middelbare scholieren van NTR SchoolTV is vanaf vandaag te bekijken, op de eerste schooldag voor de regio midden.

Afgelopen vrijdag riep premier Rutte Turkse Nederlanders nog op kinderen buiten het conflict te laten. Aanleiding daarvoor was de onrust en bedreigingen in ons land tussen de aanhangers van president Erdogan en die van Fettulah Gülen. "Daar laat je kinderen buiten", zei Rutte.

Te lijf gaan

Programmamaker en interviewer Coen Verbraak denkt dat kinderen en jongeren niet buiten de kwestie kunnen blijven, omdat er thuis en in de media over wordt gepraat. "Ik heb liever dat leerlingen op een goede manier en met een docent erbij discussiëren, dan dat ze elkaar in de pauzes te lijf gaan. Met dat programma kun je het gesprek in de klas openen en een beetje stroomlijnen."

Ook minister Bussemaker van Onderwijs reageerde eerder vandaag in De Ochtend positief op de keuze van Nieuwsuur in de Klas. Groenhuijsen: "Waarom nu over die Turkse staatsgreep en niet over andere grote gebeurtenissen: het vluchtelingenprobleem, de Amerikaanse verkiezingen."

Ontploffingen

Aan de deskundigheid van de makers twijfelt hij niet. "Ik heb het filmpje bekeken waarin Twan Huys een hoofdrol in speelt en het is verder heel afgewogen met plussen en minnen en de een en de ander, maar ik ben toch bang dat de zaak in veel situaties zo emotioneel is dat het gemakkelijk tot ontploffingen kan leiden."

Groenhuijsen vindt dat het aan scholen zelf is om het debat in de klas te voeren. Ook als dat te veel tot een eenzijdig beeld leidt, omdat de docent zelf een uitgesproken mening heeft. Verbraak: "Het programma kan de start zijn voor het gesprek in de klas. Daar is de publieke omroep ook voor."

Ster advertentie
Ster advertentie