Kees Boonman: Waarom de formatie kan lukken, met tips vanachter het dranghek
- Nieuws
- Kees Boonman: Waarom de formatie kan lukken, met tips vanachter het dranghek
[AVROTROS] Niets is erger dan een kabinetsformatie. Natuurlijk denk ook ik wel eens, hoewel niet elke dag, dat het leven als politiek journalist zinvol is. En dat het berichten over de werkelijkheid de samenleving een dienst bewijst.
Maar nu de onderhandelaars in de Stadhouderskamer op het Binnenhof onder toezicht staan van informateur Edith Schippers is voor ons de lol er wel van af. Onze plek is daar waar velen ons uiteindelijk toch het liefste zien: achter het dranghek. Ik ben er al even langsgereden op mijn huurfiets. “Daar ga ik het voorjaar dus niet staan”, dacht ik onmiddellijk. Kijk je naar boven dan zie je dat de rolgordijnen in de formatiekamer naar beneden hangen en sluip je door het Tweede Kamergebouw – wat ik graag doe – weet je dat alle gangen richting vergaderzaal zijn geblokkeerd of dat toegangsdeuren op slot zitten. Bij mooi weer kun je op het Binnenhof op een bankje zitten, bij de Italiaan ijs bestellen, en bejaarde toeristen helpen een selfie te maken.Maar dan heb je het qua zinvolle activiteiten wel gehad.
Ik heb vaak tijdens formaties op het Binnenhof gestaan en heb veel wachtervaring. Ik was er toen de besprekingen nog in de Eerste Kamer plaatsvonden. Ben mij weleens doodgeschrokken toen er een groot Fries stamboekpaard achter mij in mijn rechteroor blies. Er was ooit een Hagenaar die zo´n Fries paard had en daar graag een ommetje mee maakte, vooral op het Binnenhof tijdens formaties. Toen kwamen ook de dranghekken, want de politie vreesde voor op hol slaan. Ik geloof dat die man ooit bij de Koninklijke stallen werkte, maar sinds het Koninklijk Huis bij formaties op een zijspoor is gezet zie ik het paard ook nooit meer. De formatie dus. Bij het woord formatie denk je al snel aan het woord informatie en in het slechtste geval aan desinformatie. Maar geen sprake van dat alles. Zinloze vragen, bijna absurde dialogen en onzinnige mededelingen worden er over het dranghek gegooid. “De koffie was lekker”, hoorde ik Jesse Klaver ondanks de ´radiostilte´ op de radio zeggen. Inhoudelijk moeten we die meetups van hem niet overdrijven, maar de informatieoverdracht van Klaver had vóór de verkiezingen toch meer body.
Toch nog even terzake. Ik zie in tegenstelling tot vele deskundo´s geen enkele reden waarom deze formatie per definitie gaat mislukken. Enkele suggesties, die gezien kunnen als mijn inbreng vanachter het hek.
-Elk weldenkende kiezer weet dat duurzaamheid topprioriteit heeft, dus met het benoemen van een minister met deze portefeuille en een paar gedurfde maatregelen waar zelfs het bedrijfsleven voor pleit, is ruzie over dit onderwerp niet nodig. Europa moet, en verder gezamenlijk vaststellen dat het buitenland groter is dan het binnenland, vluchtelingen niet allemaal terugsturen, en integratie minder met de mond en meer met daden belijden.
-In een sociaal akkoord de werknemer beschermen, de ZZP-er helpen en niet straffen, het UWV verbieden werkloze 64-jarigen te achtervolgen met sollicitatiecursussen, investeren in robots belasten en de lonen met tien procent omhoog. En bovenal voorkomen dat Halbe Zijlstra op Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt want hij wil het woord Sociale op het ministerie van de gevel halen.
-Niet te zuinig boekhouden – geld moet rollen - en durven investeren zoals Kees Vendrik van de Algemene Rekenkamer zegt in de Volkskrant. Belastingen verhogen voor wie dat kan betalen vooral op de Zuidas. Wie dat niet leuk vindt meldt zich bij de AVROTROS voor het programma Ik Vertrek.
-Over het staatsbestel hoeft niets te worden afgesproken want daar gaat de net benoemde staatscommissie mee aan de slag.
-Mark Rutte heeft al twee miljard voor de zorg toegezegd, dus dat is al rond.
-Meer geld voor onderwijs, cultuur en de Publieke Omroep, en bovenal voorkomen dat Halbe Zijlstra op dit departement komt want die heeft er al een keer gezeten.
Waar onenigheid over is laat je over aan de Tweede Kamer. Dan hebben wie niet meeregeert ook iets te doen. Het moet lukken, aan de premier zal het niet liggen, die wil vooral premier blijven. Een formatiebreuk schaadt het aanzien van de politiek en het levert niemand winst op. Noem het regeerakkoord: Tijd voor iets anders. Ik kom graag langs voor een reactie, maar pas na een telefoontje, want ik sta niet achter het dranghek.
Elke zaterdag volgt politiek commentator Kees Boonman (@keesboonman) in Kamerbreed het politieke nieuws aan de hand van gesprekken met politieke en maatschappelijke hoofdrolspelers.