Opinie & Commentaar
EO

Dames, ff over die dienstplicht: not in my name!

foto: Tijs van den Brinkfoto: Tijs van den Brink
  1. Nieuwschevron right
  2. Dames, ff over die dienstplicht: not in my name!

Het was me een beetje ontgaan, maar het is echt gebeurd deze week: de Tweede Kamer heeft in overgrote meerderheid besloten dat ook vrouwen dienstplichtig worden.

Als de Eerste Kamer binnenkort ook akkoord gaat, krijgen alle meisjes die 17 jaar worden een brief thuisgestuurd dat ze staan ingeschreven als dienstplichtige. Dat betekent dat ze net als dienstplichtige mannen kunnen worden opgeroepen als er ‘een ernstige territoriale dreiging of nationale crisis’ uitbreekt.

Ik heb langdurig met mijn ogen geknipperd toen ik het las. Alle meisjes dienstplichtig? Staan de Russen voor de poort? Zijn de mannen op? Wat is er aan de hand?

Enig speurwerk leerde me dat het hier om iets heel anders gaat. Er is sprake van een principiële kwestie: voor de Grondwet zijn mannen en vrouwen gelijk en dus moeten ze gelijk behandeld worden!

U heeft ze natuurlijk gezien de afgelopen jaren, de demonstraties van honderdduizenden mannen op het Malieveld, schreeuwend dat ze het niet eerlijk vinden dat zij wel dienstplichtig zijn, en de vrouwen niet. Grote onrechtvaardigheid, regering doe iets! En de dag erna de vrouwen: ‘Wij willen dienstplicht! Wij willen dienstplicht!’

Niets van dit alles natuurlijk. Niemand wil dit echt. Hier vindt een eredienst plaats rond het altaar van de politieke correctheid. Er wordt ook niemand opgeroepen, want de dienstplicht is opgeschort. Niemand die de dienstplicht wil herinvoeren. Maar het voelt goed als we principieel zijn en dat als de Russen ooit komen, dat we dan in ieder geval kunnen zeggen dat mannen en vrouwen bij ons gelijk zijn! We zullen ze leren, die Russen…

Ons beroepsleger bestaat op dit moment voor 90 procent uit mannen. Kennelijk vinden mannen het leger leuker dan vrouwen. Of ze zijn er beter in. Als het gaat om fysieke kracht (niet onbelangrijk in het leger) zijn mannen gemiddeld ook gewoon sterker dan vrouwen, kijk de sportrecords er maar op na.

Begrijp me goed: ik ben absoluut niet tegen vrouwen in het leger. Als er vrouwen zijn die het leuk vinden en geschikt zijn: be my guest! Welkom! Er zijn in een modern leger vast allerlei functies waarin het niet uitmaakt of je man of vrouw bent of waarin het zelfs een voordeel is als je vrouw bent.

Maar het gaat hier om de dienstPLICHT. Of je het nou leuk vindt of niet, je MOET in het leger. Niet omdat je het leuk vindt, niet omdat je er goed in bent, maar omdat we in dit land aan totale gelijkheid doen. Hup meiden, het leger in jullie!

Dat snap ik in landen waar het erom spant. In Israel is het altijd alle hens aan dek en dus moet iedereen meedoen. Logisch en terecht. Maar dat is bij ons gelukkig niet zo…

En dus zeg ik: dames, hartelijk dank voor het aanbod, fijn dat jullie willen helpen, maar als het je niet leuk lijkt, hoeft het niet hoor! Wij stellen er een eer in beschikbaar te zijn om jullie te verdedigen. Zoals we er een eer in stellen om jullie voor te laten gaan, de deur voor jullie open te houden, naar beneden te gaan als jullie een inbreker horen of een zware krat uit de auto te tillen.

Alleen de SGP is galant

Ik zeg ‘wij stellen er een eer in’, maar sinds deze week ben ik van dat ‘wij’ niet meer meer zo zeker. Want van de 150 parlementariers waren er maar liefst 147 die dit voorstel (aanvankelijk afkomstig van PvdA en D66) steunden. Sowieso alle vrouwen en ook nog eens alle mannen, op drie na. Dat is 98 procent van het parlement! Om gek van te worden. Dat een deel van de samenleving door roeien en ruiten gaat voor totale gelijkheid is bekend, maar dat ook bij de rest van het parlement ideologische scherpslijperij de boventoon voert boven nuchter nadenken en vooral galant zijn, dat was toch wel schrikken deze week. Alleen de SGP stemde tegen, kennelijk toch de meest galante partij van Nederland.

Voor mensen die op dit punt van de column aangekomen tegen het plafond zitten, vat ik het nog even samen: ik heb niks tegen vrouwen in het leger, ik zeg niet dat vrouwen dat niet kunnen, ik zeg niet dat vrouwen dat niet mogen, ik zeg alleen dat het van mij niet hoeft! Wij mannen redden het nog wel, die niet bestaande dienstplicht vervullen. Dames, die dienstplicht: it is not in my name!

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie