Opinie & Commentaar
AVROTROS

Dit is een ode

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is een ode

Dit is een ode.

Dit is een ode aan de ogen die opletten, de oren die luisteren en de handen die hamerden.

Dit is een ode aan het fatsoen, aan de oprechtheid en aan de rechtsstatelijkheid.

Dit is een ode aan een vrouw, aan ouderwetse klasse en aan de opgewektheid.

Kortom, dit is een ode aan Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer en van VVD-huize.

Broekers mag echter niet door van de VVD-top. Formeel gezien een juist besluit, want interne VVD-regels stellen dat een senator niet meer dan drie termijnen zitting mag nemen. En voor haar is al een keer een uitzondering gemaakt. Voor de zomer zei ze bij EenVandaag dat ze graag nog een halve (vijfde) termijn ambieerde bij sterke voorkeur, als het haar gegund werd, als voorzitter. Broekers wilde de verhuizing van de senaat vanwege de renovatie van het Binnenhof nog in goede banen leiden en de nieuwe griffier inwerken. Oftewel, het karwei afmaken en vervolgens het instituut ordentelijk achterlaten.

Kritiek op eigen VVD

De VVD-top beschikte dus anders. Want ja, Ankie is ook best eigengereid, populair en bovenal schuwt zij kritiek op haar eigen VVD-niet. Haar palmares op dat gebied: de haast waarmee minister Opstelten destijds de invoering van de Nationale Politie door de senaat wilde duwen, beviel haar niet. Ze trapte op de rem en dwong een fatsoenlijke behandeling van het wetsvoorstel af. De stoere law-and-order politiek van het VVD-justitie duo Opstelten en Teeven was sowieso aan dit lid van de rechtsstatelijke tak van de VVD niet besteed.

Over de verbouwingsplannen van het Binnenhof botste ze hard met partijgenoot en toenmalig verantwoordelijke minister Stef Blok. Ze sprak zich uit tegen collega-senatoren die het woord voeren over onderwerpen waarin ze een (bij)baan hebben. Ze vindt ook iets van senatoren met meer petten op dan aan één kapstok passen (lees: de Loek Hermansen van deze wereld). En ze had kritiek op de duur van de formatie. Daaraan voegde ze toe dat een dichtgetimmerd regeerakkoord fnuikend is voor de democratie. Die laatste opmerking kon partijleider Rutte in de zak steken.

Grand Old Lady

Zoveel kritiek is kennelijk niet de bedoeling binnen de regerings- en machtspartij de VVD. Gelukkig zien de liberalen in dat ze deze grand old lady waardig moeten vervangen en dan kom je al snel uit bij Hans van Baalen, iemand die lobbyde voor de auto-industrie en zich daarnaast als Europarlementariër hard maakt voor deze branche. Tevens loopt Frits Huffnagel zich warm. Hij trad ooit af als wethouder in Amsterdam vanwege het niet opgeven van een onkostenvergoeding aan de belastingdienst. Tegenwoordig is deze vriend van premier Rutte onder andere voorzitter van de VAN Kansspelen, de branchevereniging van aanbieders van kansspelen in Nederland. O ja, ook de naam van Fred Teeven fluistert zich voort als mogelijke kandidaat voor een zetel van de Eerste Kamer. Wie weet is het maar beter dat Broekers niet hoeft te functioneren in een dergelijke fractie.

Het CDA is nogal onderbedeeld in de topbanencarroussel: geen voorzitter van één der parlementen, geen vicevoorzitter van de Raad van State, geen president van de Rekenkamer en geen burgemeester van de G4. Wat zou het toch mooi zijn als het voorzitterschap van de Eerste Kamer vrijkomt. Kan de VVD de nieuwe eurocommissaris van Nederland claimen. Het is maar een gedachte, die plots mijn oren binnen waaide.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie