Opinie & Commentaar

De lelijke jurkjes van Ivanka Trump

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De lelijke jurkjes van Ivanka Trump

[EO] Er is deze week veel gezegd over ‘First Daughter’ Ivanka Trump op de vrouwentop in Berlijn, gehost door Angela Merkel en mede opgeluisterd door de deelname van Koningin Maxima. Vooral over hun jurken. Grootste vraag was wie nu de betere bloemetjesjurk had. Maar interessanter zijn de jurken die zakenvrouw Trump zelf verkoopt.

Ivanka Trump is behalve de dochter van de Amerikaanse president ook een redelijk succesvol ondernemer. Volgende week brengt ze een boek uit: ‘Women who work’, met tips voor een succesvol werkend leven als liefhebbende vrouw en moeder. Een deel van de opbrengsten zal gaan naar goede doelen die vrouwen en meisjes ‘in hun kracht zetten.’

Het is nogal jammer dat dat doel nogal tegengewerkt wordt door Ivanka’s eigen productie. Haar kledinglijn is te koop in verschillende grote Amerikaanse warenhuizen, maar is – in tegenstelling tot haar vaders mantra ‘America first’ - wel made in China.

Volgens de Washington Post worden Ivanka’s jurken gemaakt in een fabriek waar inspecteurs van de 'Fair Labor Association' tientallen schendingen van internationale arbeidsnormen optekenden. Zo maakten werknemers veel te lange uren voor veel te weinig geld, mogelijk zelfs onder het Chinese minimumloon. 1 dollar loon per uur voor een jurk die in Amerika verkocht wordt voor zo’n $158, zo word je wel succesvol.

Daarnaast liggen de warenhuizen die Ivanka’s jurken verkopen zwaar onder vuur door een #grabyourwallet boycot van activisten uit protest tegen het beleid van haar vader. Warenhuisketen Nordstrom heeft Ivanka’s kledinglijn al gedumpt, naar eigen zeggen wegens tegenvallende verkoopcijfers.

Nordstrom kreeg meteen een boze papa Trump op hun dak en een Witte Huis adviseur die tegen alle ethische regels in het Amerikaanse volk aanmoedigde om toch vooral Ivanka’s producten te kopen. En het laatste nieuws rond Ivanka’s jurken ziet er ook al niet goed uit: haar ontwerpen worden onder een ander label (met de naam 'Adrienne Vittadini') nu maar verkocht bij een dumpketen.

Nu was ik zelf afgelopen zomer in Amerika tijdens de partijconventies van de Republikeinse en Democratische partij en kon ik het niet laten een warenhuis als Macy’s binnen te lopen, om te kijken of zo’n Ivanka jurkje stiekem ook niet wat voor mij kon zijn. Leuk souvenir, een aandenken aan de Amerikaanse verkiezingen, dacht ik. Een guilty pleasure, ook.

Maar waar Ivanka zelf op de Republikeinse partijconventie er nog beeldig uitzag in een zachtroze exemplaar van haar eigen makelij, was mijn bezoek aan de Macy’s een totale deceptie. De jurken zagen er niet uit van dichtbij. Goedkope, synthetische stoffen, slecht passende vormen…

Gewoon van alle kanten lelijk.

Bertine Moenaff is politiek redacteur bij Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie