Opinie & Commentaar
KRO-NCRV

'Hoekstra had onthulling moeten gebruiken om een écht statement te maken tegen ondermijning'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hoekstra had onthulling moeten gebruiken om een écht statement te maken tegen ondermijning'

Wopke Hoekstra had de onthulling over zijn investering in een brievenbusfirma moeten aangrijpen om een groter statement te maken. Dat zegt Marc Josten bij Spraakmakers. Volgens hem is een grote mentaliteitsomslag nodig waarbij bewindslieden het goede voorbeeld moeten geven. "Je moet de trappen van bovenaf schoonvegen."

HUMAN-hoofdredacteur Josten denkt dat meer politici en mensen met macht een voorbeeld kunnen nemen aan het optreden van politiefunctionaris Martin Sitalsing. Die zei zondag in Buitenhof het gedrag van Hoekstra "niet acceptabel" te vinden, ook al vond het in het verleden plaats.

"Het kan te lang gaan over geldzaken, een fte meer, terwijl het ook een mentaliteitskwestie is", zegt Josten. "Aan iedere gram coke die gebruikt wordt, zit bloed. Aan iedere Jaguar op de Zuidas die gekocht is met geld verkregen via belastingconstructies, zit bloed."

Lees meer over de betrokkenheid van Hoekstra bij een brievenbusfirma op de Maagdeneilanden

Hoe stevig staat Wopke Hoekstra nog als demissionair minister?

Hoe stevig staat Wopke Hoekstra nog als demissionair minister?

'Onthulling was een buitenkans'

Volgens Josten ging Hoekstra te snel over naar zich excuseren in plaats van daadwerkelijk zelfreflectie te tonen en een ferm gebaar te maken. "Zo’n moment is een buitenkans. Dit was zijn kans om te laten merken dat het anders moet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe tijdsgeest

Josten schetst een tijdgeest waarin "journalisten en advocaten vermoord worden", maar ook zaken getolereerd worden op bijvoorbeeld het gebied van belastingontduiking. Ook dat draagt bij aan ondermijning, vindt de hoofdredacteur. "Nederland faciliteert zaken met slechte voornemens. Het is tijd om te zeggen: dit kan niet langer zo. Daarbij hoort voorbeeldgedrag van een minister."

"Hij hoeft niet weg", besluit de HUMAN-hoofdredacteur. "Maar het punt kan en moet explicieter worden gemaakt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie