Opinie & Commentaar
WNL

'Koningshuis kan verbinden daar waar de politiek het niet kan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Koningshuis kan verbinden daar waar de politiek het niet kan'

Het koningshuis is nog altijd in staat om te verbinden. Ook in tijden van polarisatie en doorgeslagen individualisme. Dat vertelt voorzitter van de Oranjebond, Pieter Verhoeve, in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

Volgens Verhoeve is het koningshuis nodig in Nederland. “Het is iets wat altijd blijft”, zegt hij. “Het koningshuis kan verbinden daar waar het de politiek niet meer lukt. De politiek slaagt daar dus niet altijd in.”

Maar is een monarchie of erfelijke troonopvolging nog van deze tijd? Verhoeve: “Het is een beproefd systeem, dat je een mix hebt van democratie en aristocratie. Maar ook een monarchaal element. Dat is er voor de lange termijn en staat ook tussen en naast de partijen, voor iedereen.”

In WNL Opiniemakers op NPO Radio 1 gaat het over de nationale vlag en het koningshuis, naar aanleiding van de achttiende verjaardag van Amalia. Presentator Wieger Hemmer bespreekt dit en nog veel meer met socioloog, lid Provinciale Staten Zuid Holland voor de VVD en columnist Karima Bouchtaoui, burgemeester van Gouda en voorzitter Oranjebond Pieter Verhoeve en met historicus en columnist bij Elsevier Weekblad Geerten Waling.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie