Opinie & Commentaar
Christenen zijn blij dat ze nu eindelijk ook eens bedreigd worden
- Nieuws
- Christenen zijn blij dat ze nu eindelijk ook eens bedreigd worden
De Peperbuskerk in Zwolle is dit weekend beklad met zwarte graffiti. De gehaaste media konden nog net enkele gelovigen vinden, die na afloop van de zondagsviering melden dat ze zich toch wel echt bedreigd voelden voor de zwarte verf op hun deur. De christelijke internetters ronkten achter hun computer, na van hun eigen zondagsviering te zijn teruggekeerd: ''We worden bedreigd!'' Goddank, nu tellen we ook mee, nu krijgen we ook aandacht.
Niet dat ik een groot fan ben van ongevraagde artistieke projecten en al helemaal niet van ongeïnspireerde schrijfkeutels op andermans bezit, maar doodsbedreigingen? Er staat - naast een hele reeks onontcijferbare hanenpoten - een pentagram, een omgekeerd kruis, een logo van een afgelikte rapformatie en een uiterst slechtlopende zin 'ra-re katholieke lijken / je zijn al dood'.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Niets om je druk over te maken als je het rustig bekijkt. Een pentagram is een bekend rooms-katholiek teken dat de vijf kruiswonden van Jezus verbeeldt. Het omgekeerde kruis is een zogenaamd Petruskruis, dat verwijst naar de vrome legende over de apostel Petrus, die weigerde dezelfde marteldood te ondergaan als zijn leermeester waarop de dienstdoende Romeinse officier het zaakje maar omdraaide.
Als ik de kladderaar zou hebben betrapt, zou ik natuurlijk wel een hartig woordje met hem wisselen. Dat dit natuurlijk echt niet kan. Tussen 'ra' en 're' hoort op deze plek geen koppelteken. En 'je' als tweede persoon enkelvoud kan niet gebruik worden met de vervoeging van het werkwoord 'zijn' in de eerste, tweede of derde persoon meervoud. Ik zou hem dan ook dwingen om de correcte zin honderd maal te oefenen op de zijkanten van de kerk. De kwaliteit van de gekalkte zin verraadt immers eerder een slechte scholing in de Nederlandse taal dan criminele intelligentie.
De media waren overigens ook best blij. Zondag is altijd een beetje een rotdag qua nieuws. En gekwetste religieuze gevoelens doen het altijd lekker. En er is altijd wel een domme burger te vinden die de dichte vraag van een leerling-journalist 3e klasse - ''Voelt u zich niet heel erg bedreigd?'' - met een volmondig ''Ja'' weet te beantwoorden.
De rooms-katholieke en algemeen christelijke bloggers weten er ook wel raad mee. Geweld tegen vrouwen, homo's, andersgekleurde medelanders, joden en moslims: het drukt ons christenvolkje een beetje weg in de publieke communicatie. En dat voelt natuurlijk ook niet prettig. Christenen worden wereldwijd natuurlijk vervolgd om hun geloof, maar dat is allemaal zo ver weg dat je er zeer zelden het journaal mee haalt. Dit is lekker dichtbij. Op een nieuwsluwe dag. Kassa!
Bovendien bevat de bekladding nog een mooi cultuur-theologisch inzicht. De drop out-kunstenaar van dienst zegt dat de gelovigen 'al' dood zijn. Niet dat we nog vermoord gaan worden. Nee, we zijn al dood. Dat bevalt een christen zeer over het algemeen. In de catechismus krijgen we geleerd dat we in én met Jezus gestorven en verrezen zijn, opgeroepen tot eeuwig leven. Zie een dergelijk stukje vandalisme liever als een onverwacht theologisch inkijkje, een gratis preektip voor volgende week, maar voel je niet bedreigd. Wie dood is, kan immers niet meer sterven.
Frank G. Bosman is commentator bij Dit is de Dag
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
SpraakmakersKRO-NCRV
Humor binnen de hedendaagse maatschappij, wat kan nog wél?SpraakmakersKRO-NCRV
'Uit de kast komen' klinkt feestelijk, maar het is verre van: 'Laten we er alsjeblieft makkelijk over gaan doen'Vroege VogelsBNNVARA
Dolf Jansen: ZomerherinneringenVroege VogelsBNNVARA
Column Nathalie Baartman: Erotische eenzaamheid