Opinie & Commentaar

Column: De Billen van Roemer

foto: wikicommonsfoto: wikicommons
  1. Nieuwschevron right
  2. Column: De Billen van Roemer

De billen van Emile Roemer, daar moet je op letten. Die tip kreeg David van der Wilde. Sindsdien kijkt hij regelmatig naar het achterwerk van de SP-leider.

Als je op het Binnenhof rondloopt krijg je een hoop tips. Zo vertrouwde een VNL-voorlichter me ooit toe dat ik het best door het gebouw kon dwalen. Gewoon wandelen, rondjes lopen. Op die manier kom je een hoop mensen tegen en leer je iedereen kennen. Heel handig, hij had het zelf ook zo gedaan als nieuweling in het parlement.

Een fractievoorzitter legde me uit dat alles draait om lichaamstaal. Hij keek altijd naar hoe zijn collegae erbij liepen. Roemer was het praktijkvoorbeeld, ik moest op zijn kont letten. Emile loopt met samengeknepen billen als’ie gespannen is, zei de expert. Daaraan zie je dat hij zijn zelfvertrouwen mist en kwetsbaar is. Sindsdien let ik met buitengewone interesse op het achterwerk van de SP-leider. Ook gisteren, na het zoveelste formatiedebat.

Shinen

Want de SP wil shinen deze Kamerperiode. Het hele idee achter de nieuwe SP-fractie is theater maken, punten scoren. Met blaaskakerige Kamerleden die de camera weten te vangen willen de socialisten zich laten zien. Ze willen de middelvinger naar rechts zijn. De SP moet met een duidelijk links geluid de echte uitdager van de VVD zijn. En niet alleen in woord, ook in daad. In een regering bijvoorbeeld.

Quote

“Daarom heeft Roemer informele gesprekken gevoerd over een linkse coalitie”

Daarom heeft Roemer informele gesprekken gevoerd over een linkse coalitie. Vlak na het mislopen van de eerste onderhandelingspoging van VVD-CDA-D66-GroenLinks probeerde de SP een links kabinet af te dwingen. Wie kan rekenen ziet dat je met een links-blok de hele formatie naar je toe kan trekken. Dus werd met D66, GroenLinks en de PvdA gepraat. Het idee was een pact te sluiten waardoor de VVD buitenspel kwam te staan. Het CDA zou dan de premier mogen leveren. Helaas voor de SP-generaals kwam het er niet van.

Realiteit

Tussen droom en daad staan in dit geval vooral politiek-strategische bezwaren en electorale overwegingen in de weg. GroenLinks en D66 weigerden de VVD uit te sluiten. Beiden houden liever de handen vrij voor andere mogelijkheden. De Partij van de Arbeid wil niet over regeringsdeelname praten zolang het verkiezingstrauma niet is verwerkt. Zonder dat pact wordt het wel heel lastig je zin te krijgen. Zeker als het CDA dat hele plan sowieso niet ziet zitten. Roemer kan daarom geen tikken uitdelen.

Sterker nog, Emile krijgt er van langs in de debatten. Gisteren probeerde hij het weer, met lood in de schoenen. Achter het katheder, dat gedroomde SP-podium, stelde Roemer opnieuw zijn zonder-VVD-variant voor als te onderzoeken coalitie. Waarop de linkse leider door het cocktailtrio Rutte, Buma en Pechtold in de mangel werd genomen. Hij werd totaal weggeblazen. Het verwijt is dat de SP geen verantwoordelijkheid wil nemen en weigert te regeren. Met een hoofd als een tomaat stond Roemer sputterend tegenover zijn belagers. Hij weigerde antwoord te geven op vragen over zijn standpunten en werd uit het debat geblazen.

Billen

Dus wachtte ik na afloop van het debat op de wandelgangen, om een blik op Roemers billen te werpen. En ja, die zijn samengeknepen. De voorman zit niet lekker in zijn vel. Pijnlijk, voor een man die het boegbeeld van brutaliteit moet zijn. Tot overmaat van ramp leggen fractiegenoten zelfs uit dat hun leider oneerlijk behandeld wordt. De bullebakken op rechts zouden hem pesten. Dat klinkt niet alleen als Calimero, het is funest voor je uitstraling.

De grote vraag is nu of Emile, zijn bravoure kan hervinden. Zoals het er nu naar uit ziet wordt hij een van de drie linkse oppositie stemmen. Wil hij de rol als echte uitdager van een nieuw kabinet pakken, dan moet de Rocky in Roemer wakker worden. Gebeurt dat niet, dan komt binnen no time zijn positie onder druk te staan. En dan is mijn tip: kijk hoe zijn billen er bij staan.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Ster advertentie
Ster advertentie