Opinie & Commentaar

Hield het establishment soms een winterslaap?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hield het establishment soms een winterslaap?

[EO] Ik begin haast te geloven dat linkse politici met elkaar hebben afgesproken dat de botsing der beschavingen nooit heeft plaatsgevonden. De moord op Pim Fortuyn in 2002: een verzinsel. Theo van Gogh? Die is na 2 november 2004 gewoon verder gegaan met het maken van films. Berlijn, Nice, Charlie Hebdo - fabels. Voorkomen aanslagen? Alternative facts. De radicale islam lijkt geen onderwerp van gesprek.

Vrijdagmiddag luisterde ik naar het NPO Radio 1-debat. De zogenaamde culturele as (botsing der beschavingen, immigratie en integratie) werd bijna geheel overvleugeld door de klassieke links-rechts tegenstelling over banen, AOW, arbeidsmigratie, maatschappelijke dienstplicht, zorg en defensie. Geen woord over vluchtelingen of integratie. Kennelijk gaat dat allemaal prima.

Veel Nederlanders maken zich wel degelijk zorgen over de multiculturele samenleving. Zij horen verhalen over docenten die geen les meer durven te geven over de holocaust. Zij lezen dat moslims worden bedreigd als zij afscheid nemen van hun geloof of de Koran vrijzinnig interpreteren. Zij vernemen dat een deel van de leerlingen sympathie koestert voor IS.

Zouden deze Nederlanders na het radiodebat van afgelopen vrijdag het gevoel hebben gekregen dat de politici hun zorgen delen? Toen Buma suggereerde dat een maatschappelijke dienstplicht ook heilzaam zou kunnen zijn voor overlast gevende jongens met een Marokkaanse achtergrond, kreeg hij gelijk een standje van Pechtold. "Ha daar komt de aap uit de mouw!" kraaide Alexander van plezier.

De echte openbaring volgde in het RTL debat op zondagavond. Asscher, die kennelijk al niet meer rekent op de stem van kiezers met een migrantenachtergrond, durfde het aan om een onderscheid te maken tussen de islam en het islamisme. Je kon Obama horen vloeken. Asscher verdedigde ook de stelling dat ons land niet meer vluchtelingen moest opnemen. Toen barstte Monasch thuis op de bank in huilen uit.

PVV de grootste?

De kans dat de PVV de grootste partij wordt lijkt mij daarom nog steeds levensgroot:

  1. Zolang de culturele as bij de komende debatten niet duidelijker uit de verf komt zullen er meer kiezers naar de PVV trekken. Rutte zal in het debat met Wilders vol aan de bak moeten.
  2. Kiezersonderzoek kampt met een meetprobleem. Er is alle reden om te veronderstellen dat de enquêteurs moeite hebben om potentiële PVV-stemmers te vinden - of om PVV-stemmers te vinden die daar eerlijk voor uit durven komen.
  3. De blunder van Henk Krol van 50 Plus over de AOW zou wel eens kunnen betekenen dat een deel van zijn electoraat overstapt naar de PVV.
  4. Het lek bij de beveiliging van Wilders is schokkend en zal hem electoraal geen windeieren leggen.
  5. De late bekering van Asscher tot een criticaster van de radicale islam en het ontbreken van een killer instinct bij Buma voorkomen denk ik een leegloop van de PVV.

En dan te bedenken dat dit allemaal niet had hoeven gebeuren. Establishment-partijen hadden veel eerder moeten zeggen dat moslims in ons land welkom zijn maar dat godsdienstvrijheid in ons land impliceert dat men niet alleen de vrijheid heeft om het eigen geloof uit te oefenen maar ook andere geloven en afvalligen dient te respecteren.

Ze hadden moeten erkennen dat er wel degelijk een probleem bestaat bij de radicale islam en dat dit alleen kan worden tegengegaan als de grote meerderheid van vredelievende moslims ons vertellen waar de gewelddadige geloofsgenoten zich bevinden. Aangezien de moslims die bereid zijn dit te doen voor hun leven moeten vrezen, dienen wij hen bescherming te bieden.

Voor dit beleid had de rechtsstaat geen haar hoeven te worden gekrenkt. Sterker nog, het zijn juist rechtstatelijke overwegingen die ons dwingen om de gewelddadige islam in te dammen.

Het heeft allemaal niet zo mogen zijn. Het gevolg is dat er veel Nederlanders stemmen op een partij die geen boodschap heeft aan de rechtsstaat en ons land straks opzadelt met een vechtkabinet. Welk een treurnis!

Arend Jan Boekestijn is commentator bij Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie