Opinie & Commentaar

'Media zijn veel te mild voor Turkse Nederlanders'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Media zijn veel te mild voor Turkse Nederlanders'

[KRO-NCRV] “Media zijn veel te mild richting Turkse Nederlanders die anti-democratische uitspraken doen”, zegt schrijver en columnist Marianne Zwagerman in het Mediaforum op NPO Radio 1.

“Na de mislukte coup ging de pers direct weer verhaal halen in de moskee. Daar worden Turken aan het woord gelaten die zich uitspreken voor de doodstraf en het hebben over Turkije als ons vaderland. Dan denk ik: jullie leven in Nederland. De media bedekken dit soort uitspraken met de mantel der liefde.”

'Afschuwelijk'

Ook Tweede Kamerleden ergeren zich groen en geel. De feestvierders laten volgens de politici zien dat ze slecht geïntegreerd zijn.VVD-Kamerlid Ten Broeke: “Deze mensen juichen dus in Nederland voor de schaduwkanten van Turkije en importeren het sektarisme van het Midden-Oosten dat wij in ons land kunnen missen als kiespijn.”

SP-Kamerlid Karabulut: “Afschuwelijk. Hiermee vier je geen democratie, integendeel.” Volgens Ten Broeke past dit in het straatbeeld van Istanbul of Ankara. “Niet in dat van Rotterdam of Amsterdam.”

Een deel van de Turkse Nederlanders ging afgelopen dagen in Rotterdam en Deventer de straat op om te demonstreren. Een cameraploeg van de NOS werd in het nauw gedreven. “We moeten dat niet accepteren”, zegt Zwagerman. “In onze democratie val je geen media aan.”

'Turken zijn emotioneler'

Sportverslaggever Evert ten Napel is het daar mee eens, maar volgens hem is er wel een nuance. “Turkse mensen zijn nu eenmaal veel emotioneler. Als verslaggever krijg je het soms voor de kiezen. Er worden verwensingen naar je hoofd geslingerd. Je moet daar rekening mee houden.”

Luister hier het Mediaforum met schrijver en columnist Marianne Zwagerman en sportverslaggever Evert ten Napel


Ster advertentie
Ster advertentie