Opinie & Commentaar

De beste speech van de maand: een emotioneel en vlammend betoog over schoollunches

BNNVARA
foto: Instagramfoto: Instagram
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste speech van de maand: een emotioneel en vlammend betoog over schoollunches

Persmomenten, verkiezingstoespraken, maiden speeches: wie sprak de mooiste woorden in de maand oktober? Kenners Huib Hudig, van Speak to Inspire, en Jurjen van den Bergh van De Goede Zaak bespreken hun top 3 in de rubriek 'Speech van de Maand' van De Nieuws BV.

Oktober was niet de beste maand voor mooie speeches, vinden Hudig en Van den Bergh. Ondanks de aankomende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en meerdere persconferenties over de coronacrisis, viel er weinig bijzonders te ontdekken.

Toch wil van den Bergh een compliment maken over de openingsstatements van premier Mark Rutte: "Je hoort terug dat ze precies geanalyseerd hebben waar de vragen, kritiek en onzekerheid zijn en daar is retorisch ook goed over nagedacht. Het is echt voor elk wat wils, er is empathie voor ondernemers, een hart onder de riem voor wie zich aan de regels houdt en strenge woorden voor de corona-ontkenners."

3. Emmanuel Macron

Toch heeft Rutte de top 3 deze maand niet gehaald. De derde plek is gereserveerd voor een andere Europese leider: de Franse president Emmanuel Macron. Hij sprak de Fransen toe tijdens een herdenking van de vermoorde leraar Samuel Paty.

Hudig: "Hij pakt daarin een aantal dingen goed aan als je het bekijkt vanuit zijn perspectief. Hij ligt onder vuur, vooral vanuit rechts. In Frankrijk is er een sterke aandrang dat hij zijn spierballen moet tonen. Aan de andere kant wil hij breder mensen appeleren, dus hij probeert er een verhaal van te maken dat persoonlijk is en daar slaagt hij goed in."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=SxmXW0dilXY" start="false"}

De speech heeft voor veel woede gezorgd in de Islamitische wereld en in Nice heeft een man met een mes meerdere mensen gedood en verwond. De burgemeester gaat uit van een terreurdaad. Zouden Macron's woorden daaraan bijgedragen hebben? Van den Bergh: "Dat soort lijntjes moet je volgens mij niet willen trekken. Ten eerste houdt hij een speech voor zijn eigen achterban en ten tweede om het strijdbare Frankrijk neer te zetten."

Quote

Het is een mooi verhaal, maar je vraagt je wel af: Gaat dit helpen?

Huib Hudig

Toch is Van den Bergh niet alleen maar positief over de speech. "Macron drijft hiermee een wig tussen 'de moslim' en 'de samenleving'. Nogmaals: Het is geen gevolgtrekking, maar dit roept dus wel zo'n reactie op. Daar heeft Macron nu willens en wetens een stap in gezet." Hudig deelt die kritiek: "Het is een mooi verhaal, maar je vraagt je wel af: Gaat dit helpen?"

2. Angela Merkel

Op de tweede plek, is deze maand de bondskanselier van Duitsland geëindigd: Angela Merkel. Zij gaf een bevlogen speech tijdens de Duitse versie van de Algemene Beschouwingen. Van den Bergh: "Ze hield middenin de corona crisis, waar het met name ging over steunpakketten, een vurig pleidooi voor een leidende rol voor Duitsland in een inclusiever Europa. Die inhoud was niet nieuw, maar de overtuiging waarmee ze dat project neerzette in deze fase van haar loopbaan, viel mij op."

Merkel

Ook Huib Hudig merkt op dat Merkel met opvallend veel pit spreekt: "Mutti Merkel draait al een tijdlang mee en ik kan me een speechschrijver-conferentie herinneren waar de algemene consensus was dat Merkel het publiek in slaap suste en ondertussen haar beleid uitvoerde. Dat is het echt afgelopen halfjaar veranderd. Sinds de politieke verhoudingen verscherpt zijn en dat Europese project een beetje in gevaar komt, begint zij veel fellere verhalen te houden. Ik vind het prachtig om haar als voorstander te zien die zegt: hoe komen we hier met zijn allen uit?"

1. Taiwo Owatemi

Een waardige nummer twee dus, maar er kan er maar één de beste zijn. En dat is deze maand geen wereldleider met jarenlange ervaring, maar juist een piepjong Brits parlementslid: Taiwo Owatemi. Zij hield een emotionele, bevlogen speech in het Lagerhuis over gratis schoollunches voor kinderen, die misschien afgeschaft gaan worden in Groot Brittannië.

Van den Bergh: "Taiwo Owatemi is zelf letterlijk groot geworden op die schoollunches. Haar speech houdt het midden tussen een betrokkene en een politicus, en dat doet ze heel knap."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het is technisch gezien geen perfecte speech, want Owatemi praat snel, hakkelt en leest van een papiertje. Toch is dat volgens van den Bergh in dit geval niet zo erg: "Als je iets hieraan ziet is dat ze erbij betrokken is. Dat ze ongelofelijk vindt dat deze discussie gevoerd moet worden. En ze wordt naarmate de speech vordert politieker en sterker, dus het begin geeft haar het geloofwaardige platform waarop ze haar punt kan maken."

Quote

Iedereen kan het. Het zijn juist dit soort juweeltjes waar we naar op zoek zijn.

Huib Hudig

Net voor haar slotwoorden neemt Owatemi een pauze en slaakt ze een diepe zucht. Hudig: "Het is interessant om te zien hoe spontaan het eruit komt, terwijl ze eigenlijk een aantal basic speechtrucs toepast: Dat je het persoonlijk maakt en die speech ownt."

Toch knap voor een jonge politica met weinig ervaring, vindt Hudig. "Kijk Merkel en Macron gaven gedragen, voorbereide speeches, dit is veel spontaner. En dat geeft maar weer eens aan bij Speech van de Maand: Iedereen kan het. Het zijn juist dit soort juweeltjes waar we naar op zoek zijn."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie