Opinie & Commentaar

'Niet alleen Facebook maar ook de NOS lijdt aan tunnelvisie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Niet alleen Facebook maar ook de NOS lijdt aan tunnelvisie'

[KRO-NCRV] Tijdens de Amerikaanse verkiezingen hadden alle traditionele media last van tunnelvisie, zei columniste en schrijver Marianne Zwagerman in het Mediaforum op NPO Radio 1. De columniste deed haar uitspraken naar aanleiding van een artikel op de website van de Volkskrant waarin staat dat Facebook de Amerikaanse kloof vergroot zou hebben.

In het stuk ageert een groep journalisten tegen het sociale netwerk dat met nepberichten Amerikaanse burgers zou hebben misleid. Volgens de journalisten zou de democratie hierdoor zijn beschadigd. Zwagerman zegt dat nu net wordt gedaan of Trump dankzij Facebook de verkiezingen heeft gewonnen.

Maar de publieke omroepen maken zich volgens Zwagerman net zo goed schuldig aan tunnelvisie. Ze vraagt zich hardop af of de NOS het verkiezingsprogramma nog kritisch gaat evalueren. "Als jullie in de spiegel kijken zie je alleen maar een zwart gat, van die tunnel!" Milder is de columniste over een omroep als de VARA. "Die heeft van oudsher een kleurtje en dat mag."

'Facebook niet verantwoordelijk'

Arno Kantelberg is het gedeeltelijk met haar eens als het om Facebook gaat. Volgens de hoofdredacteur van Esquire kunnen we het sociale medium niet verwijten dat er op grote schaal fake-nieuwsberichten zijn verspreid. "Of het nou gaat om een kattenfilmpje of een fake-bericht, het is niet de verantwoordelijkheid van Facebook." Zwagerman wijst er op dat er ook vóór het internettijdperk verhalen werden rondverteld die niet waar bleken te zijn.

In het Mediaforum bespraken Arno Kantelberg en Marianne Zwagerman ook de gemeente Hilversum als 'newscity'. Burgemeester Pieter Broertjes vertelde hoe hij Hilversum als 'newscity' voor zich ziet.

Ster advertentie
Ster advertentie