Opinie & Commentaar

Waarom je een 55-plusser juist wel in dienst moet nemen

foto: Radar Radiofoto: Radar Radio
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je een 55-plusser juist wel in dienst moet nemen

[AVROTROS] Ze schept er plezier in om jazzmuzikanten met slechts enkele potloodlijntjes te tekenen. Als ze in de trein zit, noteert ze opvallende uitspraken die ze hoort en die keren geregeld terug in haar online feuilleton.

In de tijd die ze over heeft naast het uitoefenen van deze bijzondere hobby's, werkte ze het afgelopen jaar als freelance redacteur bij Radar Radio. Liekie Braam heet ze. De artiestennaam die wij haar gegeven hebben en die ze met enige trots draagt, is Likey Blackberry.

Ze beschikt over alle kwaliteiten die een redacteur zou moeten hebben. En meer. Ze slaagt erin om gasten die daar eigenlijk niet op zitten te wachten, toch naar de studio te krijgen. De voorgesprekken die ze vervolgens met diezelfde gasten voert, zijn zo diepgaand dat ik als presentator alles over zo iemand weet: waar de pijnpunten zitten, maar ook wat diegene graag op zijn boterham eet. In brainstorms komt ze verrassend uit de hoek, maar kan ze simpelweg ook zeggen 'dat moet je niet doen'.

'Theaterwaardige performances'

Wij doen ons regelmatig voor als consument om met bedrijven te bellen waar we klachten over hebben binnengekregen. Van die belletjes geniet ze het meest. Ooit studeerde ze aan de toneelacademie, dus in de rol van een gedupeerde consument kruipen, dat doet ze met verve. Een gehandicapte vrouw met een kapotte rolstoel, een moeder die nog steeds wacht op een dure web-aankoop. Het zijn theaterwaardige performances vol gevoel. Soms luistert ze haar eigen opgenomen telefoongesprekken terug en schudt ze van het lachen en geeft ze eerlijk toe dat ze zichzelf heel erg grappig vindt.

Sinds 1 mei heeft AVROTROS Liekie in dienst genomen. Da's op zich niet zo bijzonder, want dat doet AVROTROS wel vaker bij kundige, energieke mensen met de juiste ervaring. Wel bijzonder is dat Liekie 60 jaar is, vooral als je je bedenkt dat de kansen op een nieuwe baan voor 55-plussers bijna nihil zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Radar onder ruim 19.000 ondervraagden van het Radar Testpanel. We besteedden er bij Radar eerder aandacht aan:

Na het laatste onderhandelingsgesprek dat ze met personeelszaken voerde, keerde ze terug met rode wangen, terwijl ze verzuchtte: "Ik ben zo opgewonden dat ik even niet weet wat ik moet zeggen" en toen ging ze even het bos in voor een wandelingetje, om weer wat rustiger te worden. Lieve Likey Blackberry, gefeliciteerd met je nieuwe baan!

PS: headhunters, doe geen moeite. Wij, haar directe collega's, stellen op basis van deze column acquisitie niet op prijs.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie