Opinie & Commentaar

Het begin van het einde voor Geert

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het begin van het einde voor Geert

[EO] Jarenlang had Geert Wilders een onaantastbare positie. De geschiedenis van de twistzieke LPF leerde hem dat zijn eigen partij de PVV slechts 1 lid zou mogen hebben en dat was hij natuurlijk zelf. De PVV kent dus geen interne democratie. Als de partijleider ‘minder minder Marokkanen’ schreeuwt of de termen ‘knieschoten’ of ‘kopvoddentaks’ gebruikt is er niemand binnen zijn eigen partij die hem kan dwingen om zich te matigen.

Dat is een betreurenswaardige situatie. Thorbecke moest niets hebben van politieke partijen. Hij vond dat Kamerleden zonder last of ruggespraak moesten kunnen opereren en een partijleider was hem een gruwel. Onder invloed van de verzuiling maar zeker ook door onvermijdelijke politieke machtsvorming ontstonden er echter politieke partijen aangevoerd door politieke leiders. Die politieke leiders hadden veel macht en de leden durfden hen niet zomaar tegen te spreken maar dat gold in principe wel voor collega Kamerleden. De macht van de politieke leider was dus niet onbegrensd. Door de ontzuiling en de enorm toegenomen mondigheid van de burger is de positie van de politieke leider nog veel meer onder druk komen te staan.

Maar niet voor Geert. Hij beslist in zijn eentje de partijlijn en zijn fractie moet maar al te vaak uit de krant vernemen wat hun voorman nu weer heeft gezegd. Het is en blijft een onwenselijke situatie die door een verandering in de kieswet zou kunnen worden veranderd maar op de een of andere manier durven de andere partijen dit thema niet op de spits te drijven. Merkwaardig want interne partijdemocratie is een belangrijk onderdeel van de parlementaire democratie.

Er is echter goed nieuws. Stel nu dat Baudet en Hiddema geen ruzie gaan maken. Stel ook dat Baudet zijn homeopatische strijdbijl begraaft en uitvoerbare rechtstatelijke plannen formuleert over bijvoorbeeld de beveiliging van grenzen en integratie. Als dat allemaal lukt zou hij net als een andere kleine partij als de Partij voor de Dieren een rol kunnen gaan spelen in de Nederlandse politiek.

Voor de PVV is dat een gevaarlijke ontwikkeling. Geert kan immers niet zo makkelijk meer tv-debatten ontlopen als de redacties Baudet veel airtime geven. Zijn social media strategie zal hem dan niet meer redden. Baudet zal immers niet nalaten om keer op keer te benadrukken dat zijn partij in tegenstelling tot de PVV wel oplossingen aandraagt. Durft Geert het aan om met Baudet in debat te gaan?

Stel dat Geert toch tv-debatten blijft weigeren. In dat geval kan hij via social media alleen nog maar aandacht genereren door steeds verder te radicaliseren. Hij kan dat ook doen omdat hij als enig lid van zijn partij de koers uitzet. Probleem is dan wel dat de centrifugale krachten in de PVV zullen toenemen. Voordat Thierry in de kamer kwam was het al een komen en gaan van fractie-leden en medewerkers. We hebben van alles meegemaakt: brievenbusplassers, pornokoningen en cocainesnuivers.

Als Geert steeds meer de overtreffende trap kiest zullen er nog veel meer PVV Kamerleden zijn die willen opstappen. Maar ja.. waar moeten zij naartoe? Vindt maar eens een baan als je een PVV-verleden met je mee torst. Door het succes van Forum voor Democratie ontstaat er echter de mogelijkheid om over te stappen. Als lid van Forum kan men eindelijk zelf beleidsvoorstellen formuleren en de pers te woord staan. Men kan zelfs aanzien verwerven en daarmee de kans vergroten dat men na de politiek een baan vindt.

Er is dus een kans dat Thierry Baudet de PVV leeg gaat eten. Dan moet hij zich echter wel leren beheersen en aanzien verwerven. Dat is een ‘big if’. Indien het hem echter lukt kan hij de Nederlandse politiek bevrijden van de jarenlange gijzeling door de PVV. Toekomstige historici zullen hem daarvoor met lof overladen. Zet hem op Thierry!

Arend Jan Boekestijn is commentator bij Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie