Kee's politicus van het jaar is...Pia Dijkstra
- Nieuws
- Kee's politicus van het jaar is...Pia Dijkstra
Wéér werd Geert Wilders verkozen tot politicus van het jaar. Mijn winnaar vond ik niet eens terug in de top 10: Pia Dijkstra.
Het waren weer the usual suspects die op de shortlist stonden voor de politicus van het jaar-verkiezing van EenVandaag. Dijsselbloem, Klaver en Wilders. Geert Wilders won – voor de vierde keer in zeven jaar tijd – maar dat verbaasde niemand.
Hij had nu eenmaal de meeste media-aandacht gegenereerd het afgelopen jaar, en in een mediacratie is aandacht belangrijker dan inhoud – veel belangrijker vaak, dan wat je daadwerkelijk bereikt hebt.
Als het om behaalde prestaties gaat, zou ik zeggen: niet Geert Wilders is mijn politicus van het jaar, maar Pia Dijkstra.
Schop onder de kont
De top tien haalde Dijkstra niet, maar toch was het háár jaar. Ze loodste in september het wetsontwerp donorregistratie door de Tweede Kamer. Dat had een flinke dosis lobbyen en wilskracht vereist – en een beetje geluk.
Al jaren had Dijkstra op deze wet gebroed. Elk jaar sterven zo’n honderdvijftig mensen omdat er onvoldoende orgaandonoren beschikbaar zijn. Een doorn in het oog van Dijkstra, die al die mensen die nog geen keuze hadden gemaakt eens een schop onder de kont wilde geven.
Het leek haar namelijk beter de zaak eens om te draaien: iedereen is donor, tenzij je dat niet wil. En omdat het CDA-partijcongres in 2012 ineens vóór een wijziging van de donorwet stemde, won haar plan aan momentum, en diende ze haar wetsvoorstel in.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Maar het CDA krabbelde terug, drie maanden voor de stemming. De gehele fractie – dertien man sterk – zou tegen stemmen. En dus was een meerderheid uit zicht. Maar omdat de VVD de fractie wél vrij liet – het betrof immers een van fractiediscipline vrijgestelde medisch-ethische discussie – gloorde er voor Dijkstra hoop. Ze liep de deur plat bij splinterpartijen en afsplitsingen, en Henk Krol besloot in extremis tóch vóór te stemmen.
En Dijkstra had een beetje geluk nodig. Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren was te laat voor de stemming. Dat lag niet aan de NS, verzekerde hij, het was zijn eigen stomme schuld. Wassenberg zou tegen Dijkstra’s plan hebben gestemd.
En dus ging het D66-feestje door. Tranen van geluk bij Dijkstra en Pechtold.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Oké, het voorstel moet nog door de Eerste Kamer, en met de huidige zetelverdeling wordt dat een opgave, maar het zou Dijkstra met een sterk staaltje lobbyen misschien toch weer kunnen lukken.
Verlangen naar verdieping
Het was te verwachten dat Dijkstra zich vast zou bijten in een medisch-ethisch onderwerp. Daarmee was ze als journalist al gepreoccupeerd. Eerst als nieuwslezer van het NOS Journaal – dat was ze van 1988 tot 2000 –daarna als presentatrice van Vinger aan de pols.
Want tijdens dat nieuwslezen worstelde Dijkstra naar eigen zeggen met het verlangen naar verdieping, ‘naar gelegenheid tot gesprek’. In Vinger aan de pols werd dat verlangen ingewilligd, daar kreeg ze de tijd om uitgebreid met Bekende Nederlanders te praten over hun gezondheid, met Gordon bijvoorbeeld.
En toen, nadat Dijkstra jaren ‘aan de zijlijn’ gestaan had, wilde ze zelf aan de knoppen zitten. De gezondheidszorg ging haar te zeer aan het hart om te blijven toekijken. In 2010 kwam ze op de lijst van D66 dankzij dik 15.000 voorkeursstemmen.
Meer profiel
Op aandringen van Boris Dittrich begon ze rustig. Ze wilde zich de dossiers eerst eigen maken, voordat ze de schijnwerpers opzocht. Zoals ze als nieuwslezer ook altijd veel meer wist van de onderwerpen dan wat ze van de autocue oplas.
Maar ze kreeg steeds meer profiel: in 2012 maakte ze korte metten met de weigerambtenaar, samen met Kamerlid Gerard Schouw. En ze stelde zichzelf ten doel de donorwet radicaal te hervormen. En dat lukte haar, al moet de senaat het voorstel nog goedkeuren.
Het moet gezegd: 2016 werd het jaar van Pia Dijkstra.
De parlementaire pers koos dit jaar geen politicus van het jaar. De trofee is door een anonieme koper voor dik duizend euro gekocht. Zou diegene zich alsjeblieft willen melden, om de trofee aan Pia Dijkstra uit te reiken?
De reconstructie van Peter Kee, en het gesprek met Pia Dijkstra, is hier terug te luisteren:
96 Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE