Parlementaire verslaggeving op de voet gevolgd tijdens de verkiezingsstrijd
- Nieuws
- Parlementaire verslaggeving op de voet gevolgd tijdens de verkiezingsstrijd
[KRO-NCRV] Komen politici na wat ze beloven? En brengen media de verkiezingsstrijd evenwichtig in beeld? Onderzoeksbureau TrendLight en de media-monitorbedrijf Media Info Groep starten vanaf oktober met een langlopend onderzoek naar politieke berichtgeving in Nederland.
TrendLight onderzoekt doorgaans de mediareputatie van organisaties. In de aanloop naar de verkiezingen zullen ze op basis van eigen gekozen thema’s en actuele gebeurtenissen onderzoek doen. Bijvoorbeeld of de verslaggeving evenwichtig is en in welke mate parlementaire redacties onafhankelijk kunnen opereren.
'Parlementaire verslaggevers zaten er behoorlijk naast'
Aanleiding daarvoor zijn de Tweede Kamerverkiezingen van vier jaar geleden. Toen bleek achteraf dat parlementaire verslaggevers er af en toe behoorlijk naast zaten, stelt Raymond Frans van TrendLight. Ook is de organisatie benieuwd hoe wordt omgaan met de portefeuilles die vrouwen krijgen en hoe fractieleiders zich tot elkaar verhouden in het aantal keer dat ze in het nieuws komen en over welke onderwerpen. Zo kwam Wilders in vergelijking tot andere partijleider veel in het nieuws. "Meer dan Haersma Buma, Pechtold en Roemer bij elkaar", aldus Frans. Het is volgens hem interessant om te achterhalen hoe dat komt.
WNL hoofdredacteur Bert Huisjes is niet erg enthousiast over het initiatief. "Natuurlijk zitten commentatoren er wel eens naast." Volgens Huisjes is de onafhankelijk niet zo’n interessant thema om te onderzoeken. "Je bent nooit helemaal onafhankelijk. Als medium heb je al een bepaalde kleur." Belangrijker vindt hij dat er wordt gekeken of er een pluriform beeld ontstaat tijdens de verkiezingsstrijd.
Conclusies zijn moeilijk aan data te verbinden
Toch kunnen zulke onderzoekjes ook zeker wel relevant zijn, legt Sanne Terlingen uit. Zo deed ze zelf wel eens onderzoek naar de vluchtelingenstroom. De twee grootste groepen bleken van Eritrese en Syrische afkomst, terwijl de media vooral berichtte over Syriërs. "Dat maakt de collega’s dan wel even alert, dus het kan best zin hebben." Maar daarnaast plaatst ze wel een kanttekening bij de hoeveelheid data je als onderzoeker moet verwerken en interpreten. Daar kun je volgens haar niet zomaar conclusies aan verbinden. Als zowel de Telegraaf als de Volkskrant over Samsom bericht, zou je kunnen zeggen dat het evenredig is, "maar als de één positief en de ander negatief bericht, zit daar ook weer een verschil tussen", duidt Terlingen. "Dan heb je nog niets."
Observaties en analyses zullen in de loop van oktober op de website politiekindemedia.nl gepubliceerd worden. Ook ruwe databestanden worden openbaar gemaakt, vrij van rechten van derden.
Kijk hier het Mediaforum met Sanne Terlingen en Bert Huisjes. Andere onderwerpen waren het nieuwe programma Zorg.nu van de AVRO-TROS en hoe je als onderzoeksjournalist het beste reclame kunt maken voor je nieuws.