Opinie & Commentaar

Theresa May twijfelt niet: Ze gaan er uit!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Theresa May twijfelt niet: Ze gaan er uit!

[KRO-NCRV] Een zaal met een paar duizend toehoorders. Die allemaal denken: Is het gedaan of slaat ze terug en leeft ze nog? En dan opkomen met een voorzichtig maar zeker danspasje op ABBA’s Dancing Queen. De speech van je leven foutloos uitspreken, een totaal verdeelde partij proberen met taal bijeen te houden. Succes duurt in de politiek maar een halve dag. Het lukte Theresa May.

Laatst schreef een columnist van de Observer dat May doorgaans geen slechte dag kent; alle dagen zijn voor haar even erg. Kritiek van alle kanten, van wie voor en tegen Brexit is. En op de dag van haar speech komt het bericht dat er een motie van wantrouwen in haar fractie rondgaat. De Telegraph opent met het bericht dat de ministers in haar kabinet helderheid willen over wanneer zij vertrekt. Dus niet óf, maar vooral wanneer. Goedemorgen zou je zeggen op de dag dat je de Moeder aller speeches moet uitspreken.

Maar het zit May mee. Geen hoestje te horen, al waarschuwde ze er wel voor aan het begin. Geen verspreking, en politiek hard en soft tegelijk. Het verhaal zat goed in elkaar. Benzineaccijns niet omhoog, betere huisvesting, de zorg beter, meer banen en goed zijn voor het geld dat de burger in z’n zak heeft. Maar vooral Brexit uitvoeren en patriottisme stimuleren.

Vrij als een vogel

De Britten nemen afscheid van ons. Daar was de Theresa May duidelijk over.

Vrij verkeer van personen daar doet ze niet meer aan mee. Het is één van de kernwaarden van de Europese club. Een handelsafspraak over goederen valt nog net te maken. En Noord-Ierland blijft van het Verenigd Koninkrijk en hoort niet stiekem bij de Ieren.

Dat is het wel zo’n beetje. En ze is niet bang voor geen deal, als het zover komt.

Vrij als een vogel, zonder de last en regeldruk van Brussel. Eindelijk weer Groot-Brittannië voor en van de Britten.

Logisch dat May een pittige en harde laatste onderhandelingsfase aankondigt.

Maar het compromis zit in de taal. De meest ideale Brexit-deal valt niet na te jagen, zegt ze. De teleurgestelden, die alles uit de scheiding willen halen, zijn gewaarschuwd.

Compromis

Het is een cruciaal moment in de Britse geschiedenis benadrukt May. En iedereen weet dat. Tot de EU toetreden is voorstelbaar maar dat uittreden ook kan, daar heeft nooit iemand op gerekend of aan gedacht.

En hoeveel kritiek May in haar partij ook krijgt, niemand durft haar plek nu in te nemen. Zagen aan de stoel, dat wel, maar de stoel innemen? Dat pas als de klus geklaard is. Geen schade vooraf oplopen, is het motto van de politieke aasgieren.

Brexit is geen strategie voor de winners. Niet voor niets suggereerde May toch ook tot een compromis bereid te zijn. En ze vraagt 'respect' aan de 27 overige EU-leden van de club.

Ik begrijp voorzitter Juncker van de Europese Commissie wel als hij zegt dat het er soms op lijkt dat wij de Britten verlaten, in plaats van dat de Britten Europa verlaten. Theresa May schildert de Britten een glorieuze toekomst voor. Want niet voor niets zijn de meeste Nobelprijs winnaars Britten, vertelt de zaal om de onzekere toekomst aan te kunnen.

De zonnige kant van een Brexit wordt afgeschilderd. Het valt te bezien. Het worden nog pittige tijden. Juncker waarschuwde laatst de Britten nog dat als ze op vakantie naar Europa gaan, straks hun zo geliefde huisdier bij de Europese grens moeten afstaan voor vier dagen quarantaine. Dat zijn immers de regels als je niet meer tot de club behoort. Beetje pesten hoort er bij.

Oja, en verkiezingen of een nieuw referendum? Dat gaat het niet worden. May gaat uitvoeren wat de Britten willen: Er uit.

Kees Boonman is politiek analist. Elke zaterdagochtend te horen op NPO Radio1 bij Nieuwsweekend Omroep Max, en is medewerker bij Spraakmakers van de KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie