Opinie & Commentaar
EO

Bewijzen Sylvana's haters haar gelijk?

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Bewijzen Sylvana's haters haar gelijk?

Ik zag het de afgelopen week twee keer gebeuren: rond de intocht van Sinterklaas en rond de documentaire van Sylvana Simons. Rond beide gebeurtenissen gebeurden er zeer onverkwikkelijke dingen, het zal u niet zijn ontgaan.

Vreedzame demonstranten tegen Zwarte Piet werden bekogeld en racistisch bejegend door hooligans. En in de EO-documentaire Sylvana, demon of diva wordt de hoofdpersoon voor iedereen hoorbaar en zichtbaar uitgemaakt voor 'aap' en 'neger'. Het is twee keer ontzettend lelijk en vernederend om te zien.

Wat mij opviel in de reacties was dat veel mensen op grond van deze racistische uitingen ineens partij kozen: tegen Zwarte Piet en voor de opvattingen van Sylvana. Super interessant om te zien! Niet de argumenten van de tegenstanders van Zwarte Piet of de argumenten van Sylvana overtuigden, maar het feit dat ze racistisch bejegend werden.

Zelfs politici als Gert-Jan Segers (CU) en Rob Jetten (D66) zagen in de verschrikkelijke bejegening van de anti-Zwart-Piet-demonstranten aanleiding om zich openlijk uit te spreken tegen Zwarte Piet. Vanaf nu moet de Roetveeg-Piet de norm zijn, zo lieten zij maandag en dinsdag ineens weten.

Met dat standpunt is inhoudelijk niks mis natuurlijk, ik gun iedereen elke opvatting over al dan niet 'zwarte' Piet. Maar waarom zou je dat pas vinden als een tegenstander van dat standpunt zich misdraagt? Ik snap dat het solidariserend werkt. Iemand die wordt aangevallen en waardig reageert, zoals Jerry Afriyie en Sylvana Simons deden, roept natuurlijk terecht sympathie (en zelfs medelijden) op.

Maar hebben ze daarmee gelijk? De haters van de anti-Zwarte-Piet-demonstranten en de haters van Sylvana bewijzen dat racisme bestaat, absoluut. Maar bewijst het gedrag van deze aso's en schobbejakken dat Zwarte Piet racistisch is en dat racisme en andersoortige ongelijkheid in ons land institutioneel is verankerd?

Dat lijkt me niet.

Tijs van den Brink

Presentator van Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie