Opinie & Commentaar
BNNVARA

Misdaad loont

foto: ANP fotofoto: ANP foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Misdaad loont

De op handen zijnde coalitie in Noord-Brabant laat zien dat misdaad loont, zegt politiek redacteur David van der Wilde.

Brabant staat in het middelpunt van de belangstelling. Heel Den Haag kijkt naar hoe daar een nieuwe provinciaal bestuur wordt gesmeed. Eind vorig jaar donderde de vorige coalitie als een kaartenhuis ineen door de stikstofcrisis. Nu lijkt Forum voor Democratie alsnog in het College van Gedeputeerde Staten te komen.

GroenLinks liet al weten teleurgesteld te zijn. De partij vreest dat de aanpak van de stikstofcrisis hiermee in gevaar komt. De provincie is een van de grote vervuilers en de drie aanstaanden zijn niet heel happig op harde maatregelen. En net als Rob Jetten van D66 wijst Klaver op de Marrokanen-tweet van Baudet.

Dat is die tweet van een verzonnen trein-incident. Het verhaal waar Baudet inmiddels halfslachtig afstand van heeft genomen. Al weigert hij nog altijd zijn excuses aan te bieden voor het uitgesproken racisme dat erin staat. Iets waarop hij zelfs door collega Kamerleden als VVD-er Zohair El-Yassini op is aangesproken.

Iets anders

Natuurlijk is die tweet fout. Ook kun je daarom weigeren om met FVD in zee te gaan. Toch lijkt mij de Brabantse collegevorming niet de aanleiding om die discussie te voeren. Er is namelijk nog iets kwalijks aan de hand. Iets dat minstens zo gevaarlijk is.

Het provinciebestuur viel namelijk niet zomaar, om wat onenigheid. Die was er wel en flink ook, maar werd verder op scherp gezet door de terreurtractoren van de huilboeren die zich Farmers Defense Force noemen. Je weet wel, de club die zich ziet als Joden tijdens de Holocaust, het kerstfeest wilde cancellen en wel kan lachen als er een doodskist voor een politicus in een demonstratie wordt meegesleurd. Deze week haalden ze het nieuws met bedreigingen aan het adres van boeren die zich niet achter hen schaarden.

Die club deed in oktober in Brabant van zich spreken met de intimidatie van CDA-ers. Toen stelden ze voor om Statenleden “persoonlijk aan te pakken na het verraad.” De oproerkraaiers waren namelijk boos over de afgekondigde maatregelen. Hoewel Statenlid Van de Ven-Vogels nog stoer stelde dat ze niet bang was, viel het college een paar weken later wel. Het heikele punt? Stikstofmaatregelen.

Contouren

We zijn nu wat weken verder. Langzamerhand tekenen de contouren van het nieuwe provinciebestuur zich af. De VVD is aan zet. Het lijkt erop dat een blok gevormd wordt met het CDA en FVD. Daar is dus veel over te doen. Kijk maar naar de kritiek van Klaver en Jetten of van CDA’ers als Dave Ensberg.

Wie naar het grote plaatje kijkt valt naast die ophef iets anders op. Namelijk dat Farmers Defense Force krijgt wat het wilde: een soepeler stikstofbeleid. Het CDA stapte na alle stikstofcommotie namelijk uit het vorige bestuur en en FVD ontkent überhaupt dat er een probleem is.

Dan kun je alle ophef, net als VVD-Kamerlid Aartsen, “hilarisch” vinden. Je zou ook de conclusie kunnen trekken dat deze provinciale formatie laat zien dat misdaad loont. De club die telkenmale bedreigingen uit, intimideert en zich weigert neer te leggen bij feiten en gerechtelijke uitspraken, krijgt wat hij wil. Dat lijkt mij niet de kant die we op moeten willen.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Ster advertentie
Ster advertentie