Opinie & Commentaar

Creatief en goedkoop op wintersport

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Creatief en goedkoop op wintersport

[AVROTROS] Aardappelpuree met spinazie a la bloep. Macaroni met een bamigroentepakket erdoorheen. Rijst met paprika, ananas uit blik en kerriesaus uit een zakje. Zomaar een greep uit wat succesgerechten tijdens mijn studententijd.

Het vergde nogal wat creativiteit om in die tijd met zo min mogelijk geld boodschappen te doen. Er waren dagen dat mijn huisgenoten en ik eerst wat lege flessen moesten inleveren om vervolgens met het statiegeld de supermarkt te kunnen bezoeken.

Scherpe consumentenkeuzes

Nee, medelijden is hier totaal ongepast. Zielig waren we niet, we maakten gewoon hele scherpe consumentenkeuzes. Waar we op voeding bespaarden, gaven we ons geld uit aan stappen van woensdag tot en met zondag. En in februari, net na de tentamens, standaard op wintersport, omdat we toen blijkbaar vonden dat we dat verdiend hadden. In zo’n bus waarbij je al vier uur onderweg bent voordat je überhaupt Nederland hebt verlaten, omdat er in iedere stad gestopt moest worden om andere ‘armlastige’ studenten op te halen.

Krat vol merkloos voedsel

Snowboard mee, slaapzak mee (want besparen op huur van lakens), krat vol voedsel mee (want besparen op boodschappen in het bergdorp waar het appartement was). Producten waar we als groep zeven dagen mee vooruit konden zonder boodschappen te hoeven doen. Ik kan de merkloze inhoud ervan nog steeds dromen: ovenbroodjes, houdbare melk, pannenkoekenmix, kaas, cornflakes, chocopasta, pindakaas, macaroni, tomatenpuree, blikken bruine bonen, rijst, blikken ananas en zakjes kerriesaus.

De truc met de rode wijnvlek

Ik herinner me nog zo’n wintersport in zo’n Frans dorp en na een heerlijke week vol ski, après-ski en slechte voeding, restte ons nog 1 ding voordat we weer in de bus konden stappen: de gevreesde eindcontrole. Zo’n pinnige Française die het appartement inspecteerde en dan het oordeel velde of we wel of niet onze borg terugkregen.

We waren zuinig geweest op het appartement, dus er was niets gesneuveld of beschadigd. Ze ging recht op haar doel af, ze tilde een kussen van de bank op en daaronder zat - tadááá - een enorme rode wijnvlek. Terwijl wij geen rode wijn hadden gedronken, dat zat niet eens in onze krat. Tegensputteren was zinloos. Borg kwijt. De Française heeft daar jarenlang flink wat winst mee gemaakt, met die wijnvlek-truc.

Maak foto’s

Wil jij ook goedkoop op wintersport? Beluister dan onze nieuwste aflevering van de podcast Radar Helpt: Zo bespaar jij op je wintersport! Maak in ieder geval bij aankomst altijd foto’s van je wintersport-accommodatie, ook onder de kussens van de bank!

{podcast audio="66850" caption="#22 Zo ga je betaalbaar op wintersport" }

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie