Opinie & Commentaar

'Poepie' of het N-woord: sommige woorden kun je alleen maar binnen een groep gebruiken

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Poepie' of het N-woord: sommige woorden kun je alleen maar binnen een groep gebruiken

Dit weekend nam voetbaltrainer Ron Jans ontslag bij de Amerikaanse voetbalclub F.C. Cincinnati. Jans had meegezongen met een Amerikaans rapliedje waarin het woord 'nigger' voorkwam. Dit is in de Verenigde Staten een doodzonde. "Witte mensen horen 'nigger' simpelweg niet in de mond te nemen. Letterlijk niet", zegt druktemaker Ronald Giphart in De Nieuws BV.

Deze regel heeft zeer rigide consequenties. Ronald Giphart: "Nog maar een half jaar geleden werd er onderzoek gedaan naar de witte universitair docente en gelauwerde dichteres Laurie Sheck, omdat zij met haar letterenstudenten een film had besproken over de Amerikaanse zwarte schrijver James Baldwin. Die deed in 1963 in een tv-interview de beroemde uitspraak: "I'm not your nigger." In 2016 kwam er een documentaire over deze schrijver onder de titel "I'm not your Negro."

Giphart: "In het gesprek hierover vroeg Lauri Sheck aan haar studenten waarom zij dachten dat de makers 'nigger' hadden vervangen door 'negro'. Volgens de regels had Sheck in plaats van 'nigger' moeten spreken van 'the N-word' moeten gebruiken, maar dat deed ze dus niet. Een witte studente klaagde Sheck vervolgens aan bij de universiteit."

Giphart: "Voor ons in Nederland is dit allemaal uitermate moeilijk te bevatten. Waarom mag de ene bevolkingsgroep een bepaald woord wel gebruiken en de andere bevolkingsgroep niet? Dat riekt naar racisme, wordt er gezegd. Sommige woorden kun je alleen maar binnen een groep gebruiken."

Ster advertentie
Ster advertentie