Wie wil er nu Theresa May zijn?
- Nieuws
- Wie wil er nu Theresa May zijn?
[KRO-NCRV] Theresa May. Je zal haar elke dag moeten zijn. Het is eigenlijk niet te doen. Ik lees nu weer in The Sun dat zij een lichte verkoudheid heeft. Vorig jaar, ik was er bij in Manchester, worstelde zij zich hoestend door haar speech.
Het was traumatisch, niet alleen voor haar, ook voor ons, de toehoorders. Zoiets wil je niet met eigen ogen zien.
Ze noemen het Prime Minister-in-waiting. Dat is iemand die op de loer ligt om het premierschap over te nemen. Het is de concurrent die doet alsof ie slaapt, maar op jóuw plek zit voor je het zelf in de gaten hebt. Vooruitkijken, dat wordt van een politicus verwacht, maar wie zich in dit métier wil handhaven kan beter dat wat achter je gebeurt in de gaten houden.
Theresa May is meer de Prime Minister-in-leaving.
Vanaf haar eerste dag in Downing Street wordt gezegd dat ze er niet lang meer zit. We kennen de teksten van de waarnemers: Dat ze weg gaat staat vast, de vraag is alleen wanneer.
Toch zit zij er nog. En daarvoor verdient zijn de Nobelprijs voor Volhouden.
Plichtsbesef, dat is wat haar drijft, zo laat ik mij vertellen door mensen die haar goed kennen. Ze leest de dossiers, ze is ijverig en het grotere belang weegt voor haar zwaarder dan het eigen belang. Je zou bijna zeggen, dat je met deze goede eigenschappen nooit ver in de politiek kan komen.
Ze heeft diabetes (type 1) en op alles wat ze doet wordt gelet. Toen ze zich liet interviewen door de Sunday Times kwam er kritiek op wat ze aan had. Ze droeg een leren broek van iets meer dan 1000 euro. De hel brak los op de sociale media.
In de ziel werd ze geraakt toen een vrouwelijke collega zei dat je een betere premier bent als je kinderen hebt. "Pas dan weet je wat de wereld van je vraagt". Theresa May en haar man, Philip John May, kunnen geen kinderen krijgen. So what?
De Britse premier doet heel gewoon, lees ik in de zondagkranten. Ze gaat zelf af en toe naar de stomerij, houdt van koken en wandelt graag in Zwitserland tijdens de vakantie.
Ik bewonder Theresa May. Misschien is het mededogen.
Waar ze zin in heeft? Bij het Referendum stemde ze tegen Brexit en nu moet ze uitvoeren waar ze tegen was.
Ze weet ook dat niemand deze klus wil overnemen, want deze opdracht levert geen winst op.
Ze heeft nog 130 dagen, dan moet Brexit een feit zijn.
Britten die niet tot de politieke klasse behoren, zijn allang klaar met Brexit, zo blijkt uit peilingen: "Zoek het uit met je Brexit" .
Ik geef het je doen. Een totaal verdeeld politiek landschap, 120 (!) ministers die vooral naar je kijken en duiken als de bal er aan komt. Er is een Ministerie van Uittreden, het Department for Exiting the European Union. Dit departement heeft al bijna 20 duizend ambtenaren ingezet om de Brexit in goede banen te leiden. Sowieso is het al een absurd gegeven, een ministerie met als doel om ergens mee op te houden, afscheid van te nemen.
Theresa May, ik zie haar net op de BBC bij Andrew Marr in een live-gesprek. Ze hoest niet; ze antwoordt op elke vraag, geoefend, maar de woorden zijn niet meer van haar.
Zeker, ze vertrekt , dat staat vast, alleen de datum is nog niet bekend…
Kees Boonman is politiek analist. Elke zaterdagochtend te horen op NPO Radio1 bij Nieuwsweekend van Omroep Max, en is medewerker bij Spraakmakers van de KRO-NCRV.