'Wilders de grootste, Asscher derde in 2017'
- Nieuws
- 'Wilders de grootste, Asscher derde in 2017'
[EO] Ik ben helemaal klaar met 2016. Daarom op deze plek geen terugblik, maar een vooruitblik op het jaar dat komt. En omdat uit gedegen wetenschappelijk onderzoek (ahum) is gebleken dat u mij het liefst ziet schrijven over sport en politiek, doe ik een paar voorspellingen op die terreinen. Uiteraard op het gevaar af dat ik mezelf binnen drie maanden onsterfelijk belachelijk maak, maar ach, dat bent u op 14 maart, vlak voor de verkiezingen, al lang weer vergeten.
Ik begin met de politiek. Geert Wilders wint de verkiezingen. Bij het Oekraïne-referendum, de Brexit en de verkiezingen in Amerika bleek de tegenstem sterker dan verwacht en die stem wordt in Nederland bij uitstek vertegenwoordigd door Wilders. Hij haalt 31 zetels, zeven meer dan zijn beste uitslag tot nu toe, 24 in 2010.
Mark Rutte wordt tweede, met 30 zetels. Flink minder dan de 41 in 2012, maar meer dan nu volgens de peilingen (en slecht 1 minder dan in 2010 toen Rutte premier werd met 31 zetels). Richting de verkiezingen zal de waardering groeien voor zijn inzet in de afgelopen jaren, zijn vrolijkheid en optimisme doen de rest.
De strijd om de derde plek (en de winst op links) wordt gewonnen door Lodewijk Asscher van de PvdA, met 20 zetels. Voor veel kiezers is hij relatief nieuw en nieuwe PvdA-leiders deden het steevast goed de afgelopen verkiezingen. Bos, Cohen en Samsom behaalden alle drie een mooie uitslag. Daarbij komt dat Asscher geloofwaardig en 'staatsman-like' zal worden gevonden door linkse kiezers, die aarzelen tussen PvdA, GroenLinks en de SP. Natuurlijk, hij verliest fors ten opzichte van de 38 zetels van Samsom in 2012, maar doet het aanzienlijk beter dan de peilingen nu voorspellen.
Tweede op links wordt Jesse Klaver (11 zetels), historisch goed voor zijn partij, maar niet zo veel als nu soms wordt gedacht. Hij is jong en het moet gek lopen wil hij niet 1 fout maken in de campagne. Een fout waar Asscher, gehaaid en ervaren als hij is, van zal profiteren. Ik zie niet hoe Emiel Roemer van de SP het tij gaat keren in de komende maanden, hij moet genoegen nemen met tien zetels.
Sybrand Buma (CDA) gaat licht groeien ten opzichte van de 13 zetels van 2012: hij haalt 16 zetels. Buma sprankelt te weinig om het Rutte echt moeilijk te maken en dan spreekt de vrolijke optimist Rutte meer aan dan de serieuze jurist Buma. Alexander Pechtold gaat het in de debatten goed doen, maar verliest kiezers aan Rutte in de strijd tegen Wilders. Hij eindigt op 12 zetels.
ChristenUnie en SGP hebben geen last van het strategisch stemmen dit keer, daarvoor maakt Buma te weinig kans op het premierschap. Ze kunnen beiden een relatief goede uitslag maken. De ChristenUnie haalt met Gert-Jan Segers 6 zetels, terwijl Kees van der Staaij de derde zetel van nu weet te behouden.
Henk Krol van 50+ zal als kleine partij richting de verkiezingen uit beeld verdwijnen en dat kost stemmen: van de ongeveer 10 zetels in de peilingen nu, blijven er vijf over.
De Partij voor de Dieren van Marianne Thieme schat ik net als nu in 2 zetels. Die partij heeft inmiddels een redelijk stabiele achterban, maar de groei die in de peilingen te zien is, zie ik verdwijnen naar GroenLinks.
Van de nieuwe partijen verwacht ik twee zetels voor Jan Roos van VNL, voor sommigen het toch iets redelijker alternatief voor Geert Wilders. En Tunahan Kuzu haalde op persoonlijke titel al meer dan 20.000 stemmen bij de vorige verkiezingen. Bij mensen met een migratie-achtergrond gaat hij scoren: twee zetels.
Hij zou me verbazen als Jan Dijkgraaf van GeenPeil, Thierry Baudet van het Forum voor Democratie, Nieuwe Wegen van Jacques Monasch en Sylvana Simons van Artikel 1 in de Tweede Kamer belanden. Dijkgraafs partij vindt niks dus waarom zou je daar op stemmen, Baudet heeft met Wilders en Roos te grote concurrentie en Sylvana zit in een te kleine niche waar Kuzu, Klaver en Asscher ook al stemmen vandaan halen.
Nu ik toch bezig ben: Feyenoord wordt voor het eerst in 18 jaar kampioen (PSV komt nog wel terug maar staat te ver achter en Ajax is te afhankelijk van een 19-jarige Deen die onvermijdelijk een dip gaat krijgen), Steven Kruijswijk wordt tweede in de Giro (achter Quintana), Mollema wordt vierde in die ronde en Dumoulin zesde.
Chris Froome wint dit jaar z’n vierde Tour en de Vuelta en Robert Gesink wint een etappe in de Tour en wordt derde in de Vuelta.
Voor wat het waard is.
Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag