Opinie & Commentaar
EO

Boekestijn, Soros en Baudet

foto: Dit is de Dagfoto: Dit is de Dag
  1. Nieuwschevron right
  2. Boekestijn, Soros en Baudet

Commotie op de sociale media gisteren en eergisteren: Dit is de Dag-commentator Arend-Jan Boekestijn haalde woensdag in de uitzending hard uit naar Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. "Baudet moet stoppen met het verspreiden van anti-semitische complottheorieën over George Soros", zo luidde zijn stelling.

Al bij het rond twitteren van de stelling waren de rapen gaar. "Er zit toch wel iemand klaar die Boekestijn bij de enkels afzaagt, hè?", zo werd mij gevraagd. "Boekestijn moet stoppen met lasterlijke praatjes over Baudet", zo werd ons via het Dit is de Dag-account gecommandeerd. In de tijdlijn van Boekestijn zelf op twitter ging het er nog veel harder aan toe.

In de uitzending zelf onderbouwde Boekestijn zijn stelling met een verwijzing naar vragen die Baudet stelde in de Tweede Kamer, tijdens de Algemene Beschouwingen. Boekestijn: "Baudet zei daar: ‘Wie is eigenlijk de baas in Nederland? Wie heeft de macht hier? Is dat de koning? Is dat Rutte? Is dat Juncker? Of is het Soros?’ Dat is een klassieke anti-semitische stijlfiguur, die Stalin en Hitler heel vaak hanteerden en die ook op het internet ontzettend virulent is".

Video niet beschikbaar

Voor de helderheid: Boekestijn beschuldigde Baudet er niet van dat hij anti-semitisch is. "Het gaat mij om de stijlfiguur die constant wordt gebruikt door echte antisemieten. Ik denk niet dat Thierry anti-semiet is. Hij surft electoraal wel op een beweging waar stemmen te halen zijn. Er zijn voldoende mensen in Nederland die daarvan smullen en die geloven in de grove leugens die op internet over Soros worden verspreid".

Demonisering

Na afloop van de uitzending, waarin ik Boekestijn kritisch bevroeg, werd de kritiek nog veel heftiger. Veel sympathisanten van Baudet bestreden de stelling van Boekestijn te vuur en te zwaard. Hij zou bijdragen aan de demonisering van de leider van het Forum voor Democratie. Ook ons programma ontsprong de dans niet: "De kogel kwam van de EO", werd er zelfs letterlijk gezegd.

Het lijkt mij goed de zaken een beetje uit elkaar te houden. De mening die de commentator in Dit is de Dag vertolkt, is de mening van de commentator. Natuurlijk vindt er overleg en afstemming plaats met de redactie, maar de verantwoordelijkheid voor de stelling ligt bij degene die de stelling uitspreekt. Uiteraard geldt daarbij dat wij de commentatoren hebben uitgekozen. Wij vinden ons commentatorenpanel een interessant club mensen van wie we graag horen hoe ze tegen maatschappelijke ontwikkelingen aankijken. Dat geldt zeker ook voor Arend Jan Boekestijn: altijd goed voorbereid, deskundig en vaak nog humoristisch ook.

Betekent dat dat we het altijd met hem eens zijn? Nee, dat is niet het geval. Wie mijn vragen beluisterde in het commentaar van Boekestijn woensdag, zal hebben waargenomen dat ik wel wat vragen had en heb bij deze stelling van Boekestijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overigens is het ook goed om te zeggen dat er instemming was voor Boekestijn. De tweet waarmee Boekestijn zijn commentaar rondtwitterde: "Als niemand het durft te zeggen doe ik het maar. Het loopt de spuigaten uit met Thierry Baudet" werd meer dan 100 keer geretweet en honderden keren geliked.

Kennelijk heeft hij een snaar geraakt met zijn woorden. Hij heeft iets verwoord wat velen met hem eens zijn en wat anderen hartstochtelijk bestrijden. Dat lijkt me precies het werk van een commentator.

Ster advertentie
Ster advertentie