Opinie & Commentaar
AVROTROS

Ongehoord

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ongehoord

Laat ik allereerst op deze plek de nieuwe collega's van Ongehoord Nederland welkom heten in het omroepbestel. Die 50.000 leden voor de aspirant-status gaat vast lukken. En laat ik dan ook gelijk het Nederlandse politieke- en omroepbestel in het zonnetje zetten.

Want dankzij ons kiesstelsel van evenredige vertegenwoordiging hebben deze eeuw al zeven net opgerichte partijen zetels bemachtigd in de Tweede Kamer. Een ongeveer even groot aantal omroepen is het in die tijdspanne gelukt om (gesubsidieerde) zendtijd te bemachtigen.

Waarschijnlijk is er geen land ter wereld waar groepen mensen met een gezamenlijke ideologie zo snel toegang hebben tot invloedrijke plekken als het parlement en tv-studio's. Daarnaast kent ons land: recht van demonstratie, recht van vereniging en bovendien staat de deur van het Torentje wagenwijd open voor ceo's, klimaatjongeren en gele hesjes.

Deze toegankelijkheid tot onze machtscentra betekent niet dat je direct gelijk en je zin krijgt. De zoektocht naar meerderheden is nu eenmaal onderdeel van onze democratie. En helaas (of juist hoera) zijn er verrassend veel mensen die anders over zaken denken dan jijzelf. Daar moeten we allemaal mee leren leven.

Grootste fanboys

Ondanks de relatief drempelloze toegang tot relevante podia, snap ik heel goed dat individuen en groepen zich ongehoord kunnen voelen. Niet iedereen weet de weg of heeft niet de mogelijkheden om die te benutten. Dit laatste geldt bepaald niet voor de oprichters en prominente sympathisanten van omroep Ongehoord Nederland.

Waar zouden Geert Wilders en Thierry Baudet zijn zonder de berichtgeving van de publieke omroep? Soms denk ik weleens dat de twee heren in feite de grootste fanboys zijn van de publieke omroep. Je standpunten worden immers doorgegeven aan een miljoenenpubliek en bij kritiek kruip je in de slachtofferrol. Altijd raak!

Straks afgesteld

Overigens is er ook een groep mensen die zich juist heel boos maakt als een omroep tijd besteedt aan PVV of Forum voor Democratie. Overtuigd dat deze twee partijen het ultieme kwaad representeren willen zij of snoeiharde kritiek horen óf dat PVV en FvD genegeerd worden.

Geloof het of niet, maar op één dag kan je als medewerker van de publieke omroep beschuldigd worden van #demoniseren, terwijl een ander je een #fascistenknuffelaar noemt. Echt. Er staan een hoop mensen strak afgesteld.

Openheid, lef, vrijheid en humor

Intussen wil Wilders de publieke omroep afschaffen. Baudet houdt het voorlopig bij saneren. Al heeft het iets engs als hij op partijbijeenkomsten roept: 'Wat doen we met de publieke omroep?' En het publiek schreeuwt: 'SANEREN'.

Hun eeuwige neiging om met (vermeend) andersdenkenden af te rekenen is een nare gewoonte van de twee en past al helemaal niet bij de nieuwe omroep: 'Openheid, lef, vrijheid en humor zijn de kernbegrippen die het fundament zijn onder de programmering van Ongehoord Nederland!'

Openheid, lef, vrijheid en humor. Helemaal eens. Zoals gezegd, iedereen kan in Nederland een politieke partij en/of een omroep beginnen. Kinderen van die typische Nederlandse openheid en pluriformiteit zijn Wilders en Baudet. Laten we hopen dat deze zelfbenoemde beschermheren van onze normen, waarden en tradities dat niet vergeten. Ondertussen kijk ik uit naar de eerste uitzending van Ongehoord Nederland.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie