Opinie & Commentaar

Seks verkoopt, maar niet aan kinderen

foto: ANP XTRAfoto: ANP XTRA
  1. Nieuwschevron right
  2. Seks verkoopt, maar niet aan kinderen

[EO] Kinderen worden geconfronteerd met allerhande seks op internet, ook als ze er niet naar zoeken. Aldus een onderzoek van kenniscentrum Rutgers en het NOS Jeugdjournaal. En dat allemaal als clickbait voor de Week van de Lentekriebels, waarin 2500 scholen extra lessen geven over seks en relaties. En als klap op de vuurpijl is het thema dit jaar ‘respect’.

Zucht. Ik word er zo moe van. Natuurlijk hebben de onderzoekers gelijk. Ik heb ook twee kinderen, nu 14 en 15 jaar oud. En ik heb samen met hen ook wel eens gezocht op ‘natte poesjes’ of ‘poesjes in een doos’. En ja, dat leverde grappige resultaten op van zeer kattige dames die een ‘gehurkte tijger’ deden gekleed in een panter-outfitje. Als u mij nog volgen kunt uiteraard. Niet dat ik deze rommel zoek te zien, maar alles uit puur wetenschappelijk-pedagogische belangstelling. Net zoals u de Playboy leest (of las eigenlijk) vanwege de diepte-interviews met intellectuelen.

Maar ik word gelijk week in de onderbuik – om maar eens een eufemisme te gebruiken – als dergelijke schot-voor-open-doel-onderzoek wordt gebruikt om zo iets als een ‘Week van de Lentekriebels’ te promoten. Ten eerste elimineert het woord ‘lentekriebels’ bij mij elke eventueel opkomende belangstelling voor leden van het andere geslacht. En ten tweede illustreert dit initiatief de ondraaglijke Unfähigkeit van moderne ouders om hun kroost ook maar de meest elementaire vormen van de intermenselijke omgang bij te brengen.

Nee, schat, daar hebben mama en papa even geen tijd voor, om over seks en zo te praten. Want mama en papa moeten allebei gaan werken in het kader van de voortschrijdende financiële druk die dat succesvolle neoliberale, hyper-kapitalistische kabinet Rutte II door onze strot heeft geduwd in het kader van de vrouwenemancipatie. Want vrouwen moeten vrij zijn om voor werk te kiezen. Als mannen of vrouwen hun vrijheid gebruiken om niet te gaan werken, dan is het hek van de dam. Dat kunnen we niet hebben natuurlijk. Dus moet de school er maar voor opdraaien. Dat ze nog aan wiskunde en Nederlands toekomen met Respectweken, Eco-dagen, EHBO-cursussen, Spijten & Slikken-themadagen en dergelijke rotzooi is een Godswonder.

En dan is het thema van de ‘Lentekriebelweek’ het vuilnisbakkenwoord ‘respect’. Het woord respect is overleden toen rapper, tuigvloggers en andere kansnederlanders het woord gingen gebruiken bij wijze van opeisbaar recht. Respect kan je geven – en heel graag – maar je kan het niet afdwingen. Ik zie ze in de Sterre-Maan-en-Lichtschool in Amsterdam-Grachtengordel al een rollenspel doen. “Ja, en dan wrijft Dirk-Jan even over Sterre’s rug. En dan zegt Sterre? Nee, geen ‘oprotten’. We stemmen geen VVD hier. Nee, Sterre, ook niet slaan. Je moet aan Dirk-Jan om respect vragen. Zo ja. En nu draaien we de rollen om.”

We draven door!

Lieve mensen, we draven toch weer eens enorm door. Natuurlijk is porno niet hetgeen je wilt tegenkomen als 12-jarige jongen of meid. Maar aan de andere kant: je komt op internet zo veel rotzooi tegen. Sterker nog: de meeste films en games krijgen een hogere leeftijdscategorie als er een blote tepel en/of een niet-erecte penis te zien is dan het geval is bij geweld, drugs of schelden. Het is maar wat u erger vindt: twee mensen die de liefde met elkaar bedrijven of een afgehakt hoofd. Ik snap dat sommige mensen liever een afgehakt hoofd aan hun kroost voorzetten. Een soort Sesamstraat voor IS-uitreizigers. Er is vast een markt voor.

We vinden het doodnormaal dat seks een verkoopproduct is. Auto’s, parfum, lingerie, eau de toilet, het wordt aan de man gebracht met hijgerige vrouwen en half-ontklede mannen. Een boek over SM staat maanden in de bestsellerlijsten. Mannen en vrouwen mogen vanaf 18 jaar hun lichaam aan de hoogst biedende verkopen. En in bushokjes hangen reclames om je aan te zetten tot een geheime, tweede relatie. U zult wel vinden dat ik een Van-der-Staaijtje doe, maar u moet toegeven dat er iets vreemds aan de hand is.

Overal is seks te vinden. Maar o wee, als ons onschuldig kroost daarmee geconfronteerd wordt. Ben ik de enige die de zure geur van hypocrisie opsnuift?

Frank G. Bosman is commentator bij Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie