Opinie & Commentaar
BNNVARA

'De eerste stap naar vrijheid bestaat niet uit bibliotheken openen, maar terrassen, omdat vrijheid voor ons bestaat uit iets consumeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De eerste stap naar vrijheid bestaat niet uit bibliotheken openen, maar terrassen, omdat vrijheid voor ons bestaat uit iets consumeren'

Het terras lijkt het symbool van onze vrijheid te zijn geworden. In De Nieuws BV vraagt Pieter Derks zich af hoe het terras synoniem is geworden voor het openbare leven. "De pandemie heeft ons opnieuw een prachtig inzicht gegeven: als je mensen een jaar lang alles verbiedt, blijkt 'zitten op een terras' tot één van hun meest primaire levensbehoeften te behoren."

De terrassen gaan vanaf volgende week open en Pieter Derks was opgelucht toen hij dat hoorde, want hij kon het woord terras niet meer horen. "De terrassen zijn een eerste levensbehoefte, ze zorgen voor ontspanning, voor vrede en veiligheid, in Jemen zijn de terrassen dicht en zie, daar is het oorlog, de terrassen zijn meer dan zorg, onderwijs of wc-papier een sector van vitaal belang voor de samenleving."

Klompen en kaas, gooi die clichés maar overboord. "Dit land is een terrasland, en we staan nog maar aan het begin van de verterrassing van Nederland", zegt Derks. "Ik vraag me ook af hoe het terras synoniem is geworden voor 'het openbare leven', hoe de eerste stap naar vrijheid dus niet bestaat uit bibliotheken openen maar terrassen en winkelstraten, omdat vrijheid voor ons bestaat uit de vrijheid om iets te consumeren."

Druktemaker Pieter Derks - De Terrassen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie