Opinie & Commentaar
EO

'Weg met koning TOTO'

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Weg met koning TOTO'

Cultuurtheoloog Frank G. Bosman ergert zich kapot aan de Koning TOTO-reclame van Wesley Sneijder, te meer omdat TOTO valt onder de Nederlandse Loterij en dus onder de overheid valt.

Ik vind ze best tof eigenlijk, die Oranjereclames, aandoenlijk zelfs. Dat Snollebolleke met zijn juichcape, die ons doet verlanger naar Carnaval in 't zuiden. Onze zwangere Isle die de klanten van de AH een peptalk geeft waar Rutte een puntje aan kan zuigen. André Hazes die 'wij zijn oranje' door de Kruidvat blèrt, daarbij gadegeslagen door de enige vrouwelijke fan die hij nog over heeft. En natuurlijk de voetbalfans van Heineken die kleine mopjes met elkaar uithalen.

Ik snap 't wel: we hunkeren allemaal naar een Groot Feest nu we na twee jaar Corona uit onze sociale winterslaap worden gewekt. HET DAK MOET ERAF!!!

Wesley Sneijder

Niettemin moeten we ’t nog even over één andere Oranjereclame hebben. Die ene die ik nog niet genoemd heeft, maar die elke lezer van deze column direct in zijn hoofd heeft zitten. 'Waarom heb je ’t niet over die ene reclame, Bosman, met die hakkende Wesley Snijder erin?'

Ja, waarom ook niet? 't Is toch best een leuk dingetje geworden. Een duidelijk over zijn hoogtepunt heen zijnde ex-international, die met een plastic kinderkroon op zijn harses net even te ingestudeerd staat te dansen op een Mental Theo-housenummer. Tussendoor gilt Jack van Gelder over de vergane hoogtepunten van het vaderlandse voetbal met een enthousiasme dat vooral zijn eigen honorarium weerspiegelt.

Toch moeten we ’t inderdaad over deze reclame hebben, met de veelzeggende titel 'Koning TOTO'. De vervreemdende realiteit is dat Wesley en Van Gelder reclame staat te maken voor een bedrijf dat mensen een 'gokje laat wagen' op de uitslag van de komende EK. Dat vind ik heel vreemd.

Want laten we wel even recapituleren – fijn, na dit woord ben ik de TOTO-achterban tenminste kwijt – de TOTO is een gokbedrijf dat onderdeel is van de Nederlandse Loterij, dat weer in handen is van de Nederlandse overheid. Waarom zou de Nederlandse overheid een goksyndicaat (Staatsloterij, Lotto, Euro Jackpot, Miljoenspel, Lucky Day, Krasloten, TOTO) in bezit hebben?

Verslavend

De officiële reden is de Wet op de Kansspelen, bedoeld om burgers tegen hun eigen, psychologische zwakheden te beschermen. Gokken is nogal verslavend, zo weten we al een tijdje, en als de overheid controle over de markt houdt, kunnen we met zijn allen voorkomen dat mensen zichzelf (en hun geliefden) in het onheil storten. Verbieden drijft de business de illegaliteit in, dus is gecontroleerd toestaan een betere optie.

Dat klinkt in theorie allemaal best verdedigbaar, maar waarom zou de overheid dan zo haar best doen om gokkende mensen meer te laten gokken en nog-niet-gokkers tot het 'spelletje' te verleiden? Je had de gokmarkt immers in handen om die te reguleren, niet om die uit te breiden?

Drugs en alcohol

Laten we eens parallellen trekken met drugs, tabak en alcohol, ook allemaal spullen waar de mens redelijk makkelijk aan verslaafd raakt. We zouden het best vreemd vinden als de overheid eerst alle wiet- en cocaïneproductie en –verkoop bij wet zou monopoliseren, met het argument de burger tegen zijn eigen zwakheden te beschermen, om vervolgens de ene na de andere reclamecampagne te lanceren waarin overrijpe B-sterren de geneugten van het blowen zouden bezingen.

Ook vreemd als de overheid alle alcoholverkoop in staats gereguleerde winkels zou concentreren, maar elke avond voor het Achtuurjournaal Jort Kelder een smakelijk wijntje zouden laten wegslobberen onder de slogan 'Koning WIJN!'

Derhalve – zo nu ben ik ze echt kwijt! – ben ik van mening dat niet alleen Koning TOTO moet worden afgezet, de overheid zijn monopolie op de gokmarkt moet opgeven en commerciële organisaties aan strenge voorwaarden moet laten voldoen. Net zoals we nu doen voor sigaretten, drank en drugs. Daarmee lossen we het verslavingsprobleem niet op, maar zijn we wel van een hypocriet stukje overheid verlost. Daar zouden we nu eens een mooie reclame voor moeten maken. SIRE, zo is mij vertelt, doen aan dit soort ideële reclames. Lijkt me een mooi idee.

Ster advertentie
Ster advertentie