Opinie & Commentaar
BNNVARA

De truc van Dekker

foto: ANP fotofoto: ANP foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De truc van Dekker

De plannen van Sander Dekker zijn moeilijk te verkopen voor een minister voor Rechtsbescherming, zegt politiek redacteur David van der Wilde.

De VVD-minister voor Rechtsbescherming presenteerde deze week zijn plannen voor de rechtsbijstand. De afgelopen 17 jaar steeg het aantal beroepen op die bijstand namelijk met 42 procent. Zonder ingrijpen lijkt de rechtsbijstand zoals hij nu is onhoudbaar. Er moest iets gebeuren.

Want waar het aantal zaken explodeerde bleef het beschikbare subsidiepotje gelijk. Daardoor is de sociale advocatuur flink onder druk komen te staan. Volgens de Commissie Van der Meer is jaarlijks zelfs 127 miljoen euro extra nodig om de advocaten eerlijk loon te geven. Dat is lastig voor Dekker, aangezien hij geen extra geld uit wil geven.

Achmea-filmpje

Op zoek naar kostenbesparingen is hij daarom het land ingetrokken. Dekker ging bijvoorbeeld een dag bij Achmea in de leer. In een enthousiast filmpje daarna vertelt hij blij hoeveel de overheid kan leren van de verzekeraar. Pissige advocaten en nijdige Kamerleden beschuldigden Dekker daarop van reclame maken. Hijzelf ontkende tot twee keer toe dat hij de nieuwste PR-man van het bedrijf is.

Inmiddels weten we dat hij de waarheid spreekt. Lees de plannen voor de rechtsbijstand en je ziet dat de minister inderdaad goed geluisterd heeft bij Achmea. Het nieuwe systeem doet verdacht veel denken aan het triage-systeem en de mediation waar de directeur in Dekkers filmpje hoog van op geeft. Daarnaast valt op dat in Dekkers plannen plotseling een rol voor verzekeraars is weggelegd. Waardoor bedrijven als Achmea nu ook aanspraak kunnen maken op de subsidiepot die voor rechtsbijstand beschikbaar is. Het doel; minder rechtszaken.

Dejuridisering

Dat is de truc van Dekker. Op deze manier heet het plan namelijk geen bezuiniging, maar modernisering. Toch komt het op hetzelfde neer. Niet de vergoeding voor de sociale advocatuur gaat omhoog, het aantal rechtszaken moet naar beneden. Dejuridisering heet dat in Dekker-taal. Een bijzondere keuze voor een minister met zijn portefeuille zou je zeggen. Maar wie kijkt naar de trackrecord van stoere Sander ziet dat hij beter minister voor Strafzekerheid had kunnen heten. Hij lijkt namelijk vooral bezig om het imago van de VVD als crimefighter partij op te poetsen.

Natuurlijk zitten er ook pluspunten aan de plannen. De juridische hulp in buurten en bibliotheken bijvoorbeeld. Daarnaast wordt een halt toegeroepen aan het al te snel procederen door de overheid. De vraag is wel of dat opweegt tegen de 'dejuridisering' van Dekker. Volgens mij mag je van een minister voor Rechtsbescherming namelijk meer verwachten dan de gang naar de rechter moeilijker maken.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Ster advertentie
Ster advertentie