Opinie & Commentaar
VPRO

Geschiedenis moet van Maarten van Rossem

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geschiedenis moet van Maarten van Rossem

"Maarten van Rossem heeft groot gelijk, vindt Nelleke Noordervliet in haar column. De kennis van de geschiedenis is zo beperkt dat menigeen als Alice in Wonderland verrast en overrompeld de gebeurtenissen in het heden aanschouwt zonder ze te kunnen duiden.

De column van Nelleke Noordervliet

Maarten van Rossem - wie kent hem niet - brak in het programma Op1 een lans voor het herstel en de verbetering van het geschiedenisonderwijs. Geschiedenis moet een verplicht vak zijn op alle scholen en in alle profielen. Hij zegt dit omdat hij als jurylid van De Slimste Mens merkt dat zelfs het eenvoudigste historische weetje louter vragende blikken oogst.

Alexander Klöpping, de man van de toekomst, stelde de vraag: Waarom is het zo belangrijk, Maarten? Hij stelde die niet om Maarten op gang te helpen, want dat heeft die niet nodig, maar omdat hij niet overtuigd was van het belang van geschiedenis voor iedereen. We kunnen best zonder.

Vervolgens begon Maarten aan zijn spreekbeurt, die in principe de lengte heeft van een oude Fidel Castro-toespraak. Het format van de talkshow stond hem de ontvouwing van zijn stelling niet toe. Het was weer eens afgelopen voor hij bij zijn tweede alinea was. En Maarten dus weer mopperen en een lans breken voor een volledig Uur Van Rossem.. De anderen lachten wat ongemakkelijk om die merkwaardige bejaarde, dwarse oom, die van stal wordt gehaald als er gastentekort is.

Quote

Dit programma, OVT, de luisteraars weten het, is een eenzame burcht van historische kennis.

Nelleke Noordervliet

Niettemin heeft Maarten groot gelijk. De kennis van de geschiedenis is zo beperkt dat menigeen als Alice in Wonderland verrast en overrompeld de gebeurtenissen in het heden aanschouwt zonder ze te kunnen duiden. Dit programma, OVT, de luisteraars weten het, is een eenzame burcht van historische kennis. Het is een beetje dat kleine dorp in Gallië dat zich manmoedig verzet tegen de vloedgolf van die stupide Romeinen.

De onderwerpen die hier vandaag worden besproken zullen door het gros van de Nederlandse bevolking van onder de zeventig niet in een historisch kader kunnen worden geplaatst. Duitsland zal nog wel lukken. Er was toch iets met een Tweede Wereldoorlog?

Maar 'Dada' is een groot raadsel. In ieder geval raar. De excuses van Widodo voor de misdaden tegen de menselijkheid in de jaren zestig begaan zal geen enkel belletje doen rinkelen. Hè? Wat hebben ze daar dan gedaan? Hebben wij niet net soort van excuses daarvoor aangeboden? Dat vrijwel tegelijk met het excuus voor de moord op communisten de net aangenomen wetten in Indonesië de mensenrechten op een andere manier schenden, is een pikant detail, waar ze in de toekomst excuses voor mogen aanbieden.

Een beetje kennis van de geschiedenis geeft een driedimensionaal beeld van het heden, een dieper begrip van de ontwikkelingen die onze toekomst zullen bepalen. Dat we ons druk maken over de toekomst is geheel terecht, maar dat de geschiedenis als aanloop naar en oorzaak van die toekomst wordt veronachtzaamd is zo kortzichtig dat ik ook weinig vertrouwen heb in een toekomst die wordt gemaakt door historische analfabeten."
Ster advertentie
Ster advertentie