Opinie & Commentaar
BNNVARA

Het dedain van wereldvreemde werkgeversbazen

foto: ANP fotofoto: ANP foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Het dedain van wereldvreemde werkgeversbazen

Werkgevers gaan het Malieveld op, protesteren tegen het kabinet. Zo'n actie werkt averechts, zegt politiek redacteur David van der Wilde.

Het masker ging dit weekend af bij de werkgevers. In een bijzonder interview met De Telegraaf zeiden ze het maar eens hardop: We rule this country. De letterlijke tekst: “Het is genoeg geweest, kabinet, wij verdienen hier de centen, wij maken de banen en zorgen voor de belastinginkomsten.”

Met een dedain waar zelfs een dronken corpsbal zich nog voor zou schamen, wordt uitgehaald naar Den Haag. “Stientje moet bewegen,” klinkt het over staatssecretaris Van Veldhoven. Om later door te gaan over het parlement: “Er gebeuren hele domme dingen vanuit die Tweede Kamer.”

Stikstof

De werkgeversvoormannen zijn het namelijk niet eens met de stikstofmaatregelen. Net als de boeren voelen ze zich niet serieus genomen. Hans ‘labbekakken met uitkeringen moeten aan het werk’ de Boer vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet niet naar hem luistert. Hij had nog zo’n prachtige brief met wensen aan het kabinet geschreven, maar krijgt nul op het rekest.

Dus wordt een actiedag aangekondigd. Nu, volgens VNO-NCW en MKB Nederland, de gekke groenen het land regeren, is het tijd voor een tegengeluid. Ondernemers zullen daarom laten zien wie het land eigenlijk draaiende houden. Zo willen ze afdwingen wat er met die “juridisch, bestuursrechtelijk geweldige” brief niet lukte.

Geitenpaadje

Natuurlijk kun je zeggen: wij vinden onze centen belangrijker dan het huidige Nederlandse landschap. Thierry Baudet was daar bijvoorbeeld duidelijk over. Hij kijkt niet op een koolmees en een hectare heide meer of minder. Een keurig politiek standpunt. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar duidelijk is het wel.

Gek genoeg is dat niet wat de werkgevers willen. Onder het motto economie en ecologie is een valse tegenstelling, zochten ze naar een geitenpaadje. Naar een papieren uitweg uit een reëel vraagstuk. Nu de politiek niet naar zo’n list wil luisteren is er de irritatie. De Boer:“Als het kabinet niet van de pot komt, en de onrust van onderop neemt toe, dan gaan wij niet stilzitten.”

Dat de kern van het probleem bij zo’n list lag wordt en passant ontkend. Die schuld wordt afgeschoven op milieuvriendelijke mafketels die “heel ver gaan.” “Zij stappen naar de rechter, met grote gevolgen voor gewone burgers en gewone bedrijven.” Dat Nederland relatief de grootste stikstofproducent van Europa is en we voorop lopen in de polonaise van vervuilers, wordt er niet bij verteld.

Bijval

Waarschijnlijk rekenen de twee werkgeversvoormannen op flink wat bijval uit de samenleving. Dat is spelen met vuur. Politici zijn misschien een makkelijke pispaal, toch zal de ‘hardwerkende Nederlander’ ook met deze werkgeversbonzen weinig ophebben. De burger is namelijk niet helemaal geheugenloos.

Lang niet iedereen is vergeten dat de kritiek op dividendbelasting door De Boer werd weggezet als ketelmuziek. Ook dat VNO-NCW moord en brand schreeuwt als de premier eist dat de lonen omhoog gaan, blijft heus hangen. Sterker nog, dat zelfs bij krapte op de arbeidsmarkt de arbeidsvoorwaarden er amper op vooruit gaan, zal de meeste mensen niet lekker zitten.

Pruillip

Natuurlijk is het ieders goed recht om te demonstreren. Je hoeft geen boer of klimaatactivist te zijn om de straat op te mogen. Hoewel de stikstofregels ontegenzeggelijk pijn doen, zou ik ondernemers afraden om met een pruillip op het Malieveld te gaan staan.

De kans dat zo’n actie een averechts effect heeft, lijkt mij levensgroot. Want uiteindelijk is zo’n protest toch een beetje potsierlijk. Het komt toch neer op FrieslandCampina en Unilever die klagen dat niet alleen de boeren het moeilijk hebben.

Eerder zou ik eisen dat Vonhoff en De Boer een interviewverbod wordt opgelegd. En dan ondertussen heel hard hopen dat niemand pagina 28 van De Telegraaf heeft gehaald dit weekend. Als je soepeler regels wilt, helpt het namelijk niet om de regelgevers tegen je in het harnas te jagen.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV.

Ster advertentie
Ster advertentie