Opinie & Commentaar
EO

Mark Rutte kan niet vreemdgaan. Stelen daarentegen…

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mark Rutte kan niet vreemdgaan. Stelen daarentegen…

Wat doe je als je wordt beschuldigd van diefstal, terwijl je inderdaad hebt gestolen? Ik zie twee opties: 1. toegeven, schuld bekennen en het goed proberen te maken. 2. ontkennen en aan de ander duidelijk maken dat je hij of zij je vals beschuldigt. Zo niet Mark Rutte.

Deze week beschuldigde ik hem van diefstal. Hij gaf het niet echt toe, maar ontkende ook niet echt. Hij zocht en vond een derde weg.

Dat zit zo. Vorig jaar lanceerde de EO een ledenwerfspotje, hier terug te zien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deze week deed de VVD dat ook.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

U ziet het: ze lijken nogal op elkaar.

Maar wat zei Mark Rutte toen ik hem deze week op NPO Radio 1 confronteerde met de 'diefstal'? "Maar dat is toch heel mooi? Wees blij dat het anderen inspireert als jullie iets goeds bedenken!" De vlucht naar voren! Een impliciete schuldbekentenis, maar vooral een common ground zoeken. Blijkbaar hebben ze bij de VVD het EO-spotje gezien bij de voorbereiding op de hunne. Maar nee, diefstal is het niet. "Het zou diefstal zijn als jouw spotje geheim zou zijn", zei de leider van de VVD ook nog.

Over die laatste zin heb ik lang nagedacht. Stelen is pas stelen als het product of het voorwerp dat je steelt geheim is? Hoezo dat? Welke gedachtenkronkel is dit? Wat bedoelt de man? Deze diefstal is zo openlijk, dat je het nauwelijks nog diefstal kunt noemen? Maar waarom is het dan ineens geen diefstal meer?

Nee, het was geen diefstal, en hé, we bedoelen toch hetzelfde? "Het is toch mooi als we in dit land met een aantal organisaties bijzondere mensen centraal willen plaatsen? Dat versterkt elkaar toch alleen maar?"

Hier werd glashelder dat Rutte in persoon ons spotje inderdaad niet had gezien. Want wie een beetje kijkt, ziet juist een cruciaal verschil tussen de beide spotjes. De centrale zin in het VVD-filmpje luidt: "Leve de doeners!" En wat is er te zien aan het einde van de EO-spot, waarom worden de mensen in die spot beloond met een applaus? "Niet om wat je doet, maar om wie je bent". Een grotere tegenstelling is nauwelijks denkbaar…

De VVD en Mark Rutte hebben mazzel. Wij bij de EO hebben niet de ambitie mensen af te rekenen op wat ze doen. We maken zo’n spotje niet voor niks.

Bovendien zei Rutte nog wat in het interview, toen ik hem vroeg lid te worden van de EO, om het weer een beetje goed te maken. Dat weigerde hij beslist: 'Dat gaat niet! Ik ben al lid van de VPRO. En ik kan niet vreemdgaan!'

Kijk. Daar houden we dan weer van.

Ster advertentie
Ster advertentie