Opinie & Commentaar
EO

'Stel de Tweede Kamerverkiezingen uit in verband met coronacrisis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stel de Tweede Kamerverkiezingen uit in verband met coronacrisis'

Nu alles op alles wordt gezet om de coronacrisis te bezweren, vrezen Tweede Kamerleden dat ze hun controlerende taak niet goed kunnen uitvoeren. Ondertussen komen de landelijke verkiezingen steeds dichterbij en zouden verkiezingsprogramma’s al in de maak moeten zijn. Reden voor hoogleraar arbeidsrecht Ton Wilthagen om op te roepen tot uitstel van de Tweede Kamerverkiezingen.

De Tweede Kamerverkiezingen staan op de planning voor 17 maart 2021. Dat lijkt ver weg, maar dat betekent dat je nu aan verkiezingsprogramma’s moet gaan schrijven, zegt Wilthagen. "Een niet-volwaardige campagne in een tijd waar de vragen enorm zijn en de antwoorden heel ver weg lijkt me voor de democratie niet optimaal. Plus: we zijn aan crisismanagement aan het doen", zei hij in Dit is de Dag.

Geen beter moment voor verkiezingen

Campagnestrateeg Sybren Kooistra is het oneens met Wilthagen. Na de gezondheidszorg en een noodpakket voor de economie, komt er volgens Kooistra een fase met hele belangrijke keuzes: waar moet in geïnvesteerd worden, hoe verdelen we de kosten en hoe moet de samenleving er straks uitzien? "Over een jaar komen we in die laatste fase, wat mij betreft had er geen beter moment voor verkiezingen kunnen zijn."

In 2012 waren er ook verkiezingen in crisistijd. Kooistra: 'De euro stond op het spel en heel veel landen moesten bezuinigen en kijken naar oplossingen. De cijfers verschoven elke week, maar de verkiezingen gingen over welke waarden wij willen terugzien in het kabinet om te dealen met deze crisis."

Crisisversie van campagnes

Volgens Wilthagen kunnen discussies nu niet goed gevoerd worden. "We weten niet eens of we fysiek straks alles kunnen doen wat bij zo’n procedure hoort. Komt er weer een uitbraak dan kunnen we niet eens naar het stemhokje, laat staan debatten voeren op tv en al helemaal niet met rode rozen over een drukke markt lopen. Dan gaat het een soort crisisversie van een campagne worden."

Deze crisis is anders, volgens Wilthagen: "Mensen zijn ziek, we hebben fysieke beperkingen en we hebben een economie die steeds zieker wordt. Je weet niet hoe dat loopt. Maar je kunt niet pas op 3 maart 2021 even beslissen om de verkiezingen uit te stellen."

Moeten de Tweede Kamerverkiezingen worden uitgesteld?

Ster advertentie
Ster advertentie