Opinie & Commentaar
WNL

DENK-Kamerlid Öztürk mag blijven, maar hoe lang nog?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. DENK-Kamerlid Öztürk mag blijven, maar hoe lang nog?

Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (presidium) neemt geen maatregelen tegen Selçuk Öztürk van DENK, zo is gisteren besloten. Öztürk kwam vorige week hard in botsing met de rest van de volksvertegenwoordiging nadat hij SP'er Sadet Karabulut had beschuldigd van steun aan de terroristische beweging PKK.

Voorlopig blijft Öztürk dus Tweede Kamerlid, maar voor schorsing zijn toch goede argumenten te vinden, vindt opiniemaker en Telegraaf-journalist Nausicaa Marbe.

"De Tweede Kamer is de plek waar iedereen gehoord moet worden, ook volksvertegenwoordigers die niet welbespraakt en voorzichtig politiek bedrijven", aldus Marbe. "Maar de leden van DENK hebben zich keer op keer agressief, intimiderend en bedreigend gedragen. Alsof ze bendeleden zijn. Maar in het parlement gelden de mores van de motorclub niet, daar bestrijd je elkaar op inhoud en met respect voor de regels die het iedereen mogelijk maken vrij en veilig te spreken."

Onfatsoenlijk, intimiderend en agressief

De nummer twee van de fractie van DENK, Öztürk, doet al helemaal maal opvallend weinig moeite zich de gewenste gedragingen aan te meten. Hij is onfatsoenlijk, intimiderend en agressief naar de Kamervoorzitter, wier gezag hij niet respecteert. Marbe: "Het is politiek hooliganisme van de bovenste plank, dat getuigt van kwade wil, slechte intenties en een slecht karakter.

Als de Kamervoorzitter herhaaldelijk moet vragen of je op wilt houden met je agressieve gedrag en je blijft maar door haar heen praten, dan tast je haar autoriteit aan".

Wie de voorzitter van het huis van de democratie aanvalt, valt daarmee ook de democratie aan, die alleen kan voortbestaan als politici hun ambt respectvol uitoefenen. "Hoewel ik de standpunten van DENK niet huldig, wil ik toch graag horen wat ze te zeggen hebben, maar niet met de manieren van een vechtclub. We hebben het hier naar mijn mening over huisvredebreuk - iemand die zich zeer ernstig misdraagt in het huis van de democratie - dat niet ongestraft mag blijven."

Verwijderen

"Als Öztürk weer zo tekeer gaat, moet een beveiliger hem uit de zaal verwijderen, hem een glaasje water aanbieden en wachten tot hij is gekalmeerd. Lukt dat niet, dan moet hij geschorst worden. Een Kamerlid dat zich zo misdraagt dat de zaal onveilig wordt en de voorzitter geen orde kan houden, frustreert de democratische processen. Dat mag je niet tolereren."

Nausicaa Marbe is aanstaande zaterdag de opiniemaker in WNL Opiniemakers, van 17:30 tot 19:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie