Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Deze tijd is een glimp van het pensioen dat wij ons waarschijnlijk nooit kunnen permitteren'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Deze tijd is een glimp van het pensioen dat wij ons waarschijnlijk nooit kunnen permitteren'

"We krijgen in dit soort tijden een glimp van het pensioen dat we ons waarschijnlijk nooit kunnen permitteren", zegt druktemaker Ellen Deckwitz in De Nieuws BV. Deckwitz is er nog niet over uit of ze toch liever niet had geweten hoe het zou zijn.

Toen alle vaatdoekjes gestreken waren en het kruidenrek gealfabetiseerd, besloot Ellen Deckwitz haar ouders maar weer eens te bellen. Aan de andere kant van de lijn hoort ze haar vader. "Ik verveel me", zegt Deckwitz tegen hem.

Voorproefje van je oude dag

"Je verveelt je?", vroeg hij. "Nou, dan weet je eindelijk hoe het voelt om met pensioen te zijn! Ik zou als ik jou was deze quarantaine maar gewoon opvatten als een voorproefje van je oude dag, want alle ingrediƫnten zijn er."

"Je kan de deur niet uit", zegt vader Deckwitz. "Je inkomen is afgekalfd, je bent overgeleverd aan het humeur van je partner. Je mist de tijd dat je je collega's nog zag, en dat je nog kon reizen waarheen je maar wilde."

Teaser-trailer van de oude dag

Deckwitz: "Terwijl mijn vader doorraasde besefte ik dat hij een punt had. Deze quarantaine was een inkijk in zijn dagelijks leven. Toen we ophingen was ik van slag. Had mijn vader gelijk? Was deze quarantaine een teaser-trailer van de oude dag? In dat geval zou ik de kans moeten pakken om eraan te wennen, maar ook om te kijken wat ik allemaal straks nog zou willen doen nu ik nog werkte, kon reizen, fit was."

Paradijs in vergelijking

"En tegelijkertijd bedacht ik: het corona-isolement is helemaal geen voorbereiding op mijn eigen oude dag," zegt Deckwitz. "Want de pensionering zoals mijn ouders die hebben, zelfs met de afgekalfde AOW en instabiele fondsen, is alsnog een paradijs vergeleken met de toekomst die de komende generaties te wachten staat, deels door de economische klappen die de coronacrisis met zich meebrengt."

Druktemaker Ellen Deckwitz - Pensioen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie