Opinie & Commentaar
BNNVARA

Is patat vet, is water nat, is premier Rutte lijsttrekker van de VVD?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is patat vet, is water nat, is premier Rutte lijsttrekker van de VVD?

Deze week kregen we antwoord op de vraag die je wist dat zou komen. Om even vrijelijk te improviseren op die werkelijk afschuwelijke tekst van dat afschuwelijke Koningslied dat ooit in elkaar werd geflanst door wat publiciteitsgeile artiesten. Daar moest ik aan denken toen ik deze week een kort interview zag met premier Rutte.

1000 procent

De premier ontkende in alle toonaarden bij RTL Nieuws dat ie al besloten had of ie de lijst van de VVD ging aanvoeren. Toch werd het nieuws breed uitgemeten dat Rutte eindelijk had besloten. Hij gaat het doen. Het nieuws dat geen nieuws was en maar niet werd bevestigd door de hoofdrolspeler werd toch nieuws!

Voor de mensen die het echt 1000 procent zekerheid willen, die moeten nog even geduld hebben want je weet hoe harder iemand in Den Haag 'nee' zegt, des te groter de kans op een 'ja'. Dit was een dikke 'nee', dus nou ja, dan weet u het wel. En jawel hoor, in de Telegraaf besloot Rutte de deur naar het lijsttrekkerschap wagenwijd open te zetten.

Leegte

Wie had anders de leegte van Rutte moeten vullen? Klaas Dijkhoff, de eerste luitenant in de Tweede Kamer. Die dacht, ik smeer 'm voor het probleem zich aandient. Hij kon nu nog de kaart trekken dat het na tien jaar in Den Haag wel mooi was geweest. Hij is niet voor niets de Slimste Mens. Nooit achter de troepen aanlopen maar juist voor de troepen uit.

Bij de VVD hebben ze een groot probleem, maar zolang Rutte de lijst blijft aanvoeren valt dat niet op. Wat komt er eigenlijk na Rutte? Natuurlijk, er zijn veel Kamerleden en bewindspersonen van huize VVD, maar wie kan er in die grote schoenen van de premier?

Rust en ruzie

Maar rust is er bij de VVD. Op zeker! Dat kan je van die andere coalitiepartij niet bepaald zeggen. Bij het CDA spelen ze Partij van de Arbeidje. Het is daar nu ongeveer net zo rustig als bij de VVD maar daar hebben ze toch echt een traditie van elkaar volkomen de tent uit vechten. Kennelijk hebben ze die aardappel doorgegeven aan het CDA.

De rust die Sybrand Buma in het CDA bracht is helemaal weg. Een CDA prominent vertrouwde mij ooit toe dat Buma een eikenhoutenkast is. Die krijg je niet zomaar van z'n plek. Nou die meubelen hebben ze nu even niet bij het CDA. Ik weet niet wat er stond maar het was deze week zo van z'n plek af. De lijst voor de komende verkiezingen werd deze week gepresenteerd.

Laaiend vuur

Het vuur laaide weer flink op. Martijn van Helvert en Mona Keijzer kregen straf omdat ze niet helemaal in de pas liepen met de lijsttrekkersverkiezing die zo'n enorm succes was. Een gigantisch succes. Tenminste dat hoor je echt iedereen in het CDA aldoor maar benadrukken. Voor de schermen dan, dat wel.

De lijst was goed en wel bekend of er trokken zich alweer mensen terug. Nogmaals, het CDA is PvdA'tje aan het spelen. Ze vechten elkaar allemaal de tent uit. De leiding van het CDA vraagt er echt zelf om.

Mannetjesputter Brink

Op plaats 24 had de CDA leiding Rick Brink neergezet. De man die vrijwel in z'n eentje mensen met een beperking weer hoog op de agenda kreeg. Een macher en een mannetjesputter. Heel slim om hem op de lijst te zetten.

Op plaats tien stond Lucille Werner. U kent haar natuurlijk van Lingo, maar onlangs presenteerde ze de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA en daarvoor een show bij KRO-NCRV waar Rick Brink notabene werd uitverkoren om Minister van Gehandicaptenzaken te worden. Hoe stom kun je zijn! Logisch dat Rick Brink zich na ampel beraad terugtrok.

Niets ten nadele van Lucille Werner. Ik denk dat zij hoge ogen gooit als Kamerlid maar dit soort gerommel en geknoei hoort toch niet bij een partij als het CDA zou je denken. De partij van de normen en waarden. Ach, het kan verkeren. Brink heeft gelijk, wegwezen daar!

Wie betaalt de veerman?

Wat ik mij afvraag is trouwens hoe de campagne gaat verlopen. Hugo de Jonge is onze eerste man van Coronazaken. Er zijn nog steeds mensen die lopen te zeuren dat hij van alles niet goed doet. Beste stuurlui aan wal zou ik zeggen. Maar goed, Hugo de Jonge moet ons samen met die andere lijsttrekker, premier Rutte door de coronacrisis leiden.

Het gekke is dat de partij van onze premier skyhigh in de peilingen staat. 42 zetels. Mensen belonen hem omdat hij zo'n goeie crisismanager is. Het CDA staat op een verlies van twee zetels, komt nu op zeventien. De premierbonus is een grote bonus, zal ik maar zeggen. Rutte krijgt de beloning voor iets waar Hugo de Jonge voor gestraft wordt. Dat is gek! Waar kennen we dat toch van?

Kennelijk nog iets dat het CDA van de Pvda heeft geleend. Straf voor meeregeren met de VVD. De beloning van de premier lijkt te worden betaald door het CDA. Wie betaalt de veerman? De één wordt beloond voor hetzelfde beleid waar de ander voor gestraft wordt. Of moet ik echt een bril, zie ik dingen die er niet zijn?

Urs Klaver is politiek redacteur bij De Nieuws BV.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie