Opinie & Commentaar
BNNVARA

Vakantievirus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakantievirus

De aartsvader van het socialisme in Nederland, Ferdinand Domela Nieuwenhuis, is niet in de eerste plaats de geschiedenis ingegaan vanwege zijn gevoel voor humor. De revolutie was te belangrijk voor grappen en grollen.

Toch publiceerde hij in zijn blad Recht voor Allen een kleine anderhalve eeuw geleden een paar volledig lege pagina's, bij wijze van artikel dat de verdiensten van de koning voor het Nederlandse volk moest schetsen. Onder andere deze 'grap' leverde hem een jaar lang eenzame opsluiting op wegens majesteitsschennis. De 19e-eeuwse autoriteiten zagen de humor er niet van in.

Vakantie

Het beeld van die lege pagina's dringt zich ook op als het gaat om de reactie van de huidige Nederlandse regering op de verontrustend stijgende corona-besmettingscijfers van de laatste week. In plaats van een persconferentie waar de premier of de minister van Volksgezondheid het volk streng dan wel geruststellend toespreekt, moeten we het doen met Dave Roelvink en Doutzen Kroes. En je moet wel een heel tolerant gevoel voor humor hebben om hun raadgevingen en theorieën op waarde te kunnen schatten, zelfs als je ze een paar uur lang bestudeert.

Waar zijn onze leidslieden eigenlijk? Op vakantie vermoedelijk. En of dat naar een stacaravan in Drenthe is, of met anderen opeengepakt in een vliegtuig naar een code oranje all-in resort in Turkije, dat zal voorlopig wel staatsgeheim blijven. Intussen mag ik in mijn supermarkt alweer gewoon met een niet-gedesinfecteerd mandje winkelen, stromen de café's vol en woedt er een oeverloze discussie over de zin en de onzin van mondkapjes. Waarvan je de uitkomst al wel kunt voorspellen. En die uitkomst zal het gezag van deskundigen en autoriteiten niet versterken.

België

Met enige regelmaat doet politiek journalist Wouter Verschelden van Newsweek België in De Nieuws BV verslag van de kabinetsformatie die bij onze zuiderburen al meer dan een jaar bezig is. Afgelopen vrijdag vertelde hij dat de twee gezworen vijanden Magnette en De Wever, die niet met elkaar willen, maar niet zonder elkaar kunnen, eindelijk tot constructieve gesprekken lijken te komen. Dat gebeurt als het ware onder dekking van de coronacrisis, die ook in België alle aandacht opeist.

De Belgen zijn wel iets gewend. Tien jaar geleden vestigden zij een record, met een formatie van 541 dagen. Het gekke was toen dat er eigenlijk niemand was die de regering miste. De economie draaide gewoon door, de mensen gingen naar hun werk en op vakantie, en de voetbalcompetitie werd gewonnen door RC Genk. Toen was er geen corona. Nu wel, daarom heeft het land een tijdelijk noodkabinet, de minderheidsregering-Wilmès. Dat kabinet moet dealen met de stijgende besmettingscijfers.

Anarchie

Daar doen ze dat waarschijnlijk net zo onbeholpen en in het duister tastend als aan deze kant van de grens. Want ook in België hebben ze onheilsprofeten en optimisten, en tegenstrijdige maatregelen. Wat nodig en nuttig is weet je vaak pas als het eigenlijk te laat is, en soms dan ook nog niet. De wal staat echter overal vol stuurlui. Dat die momenteel helemaal geen ministers en gebarentolken zien, dat is een slecht signaal.

Of zou het zonder ook kunnen? Anarchie, dat zou Domela Nieuwenhuis wel aanspreken. Maar 't is niet direct wat je verwacht van een regering of een volksvertegenwoordiging. Domela noemde de Nederlandse Tweede Kamer "het walgelijkste parlement van de beschaafde wereld" (en toen wist ie nog niet eens dat Dion Graus en Thierry Baudet er ooit in gekozen zouden worden).

Misschien is er wel een Kamerlid dat wil proberen zijn woorden te logenstraffen, door de verantwoordelijke bewindslieden op hun plicht te wijzen. Ik verlang weer naar een persconferentie. Al was het alleen maar om te zien of Hugo de Jonge dan een designmondkapje draagt.

Wim van Klaveren werkt voor De Nieuws BV

Bellen met een belg - De kabinetsformatie

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie