Opinie & Commentaar
NTR

Column | Annabel Nanninga over kansloze studies

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Column | Annabel Nanninga over kansloze studies

Vrijetijdsmanagement, antropologie, filosofie, kunstgeschiedenis en ga zomaar door. Het zijn pretstudies of studies waarbij de kans straks klein is dat jongeren aan de bak zullen komen. Columniste Annabel Nanninga neemt met deze column alvast een voorschot op het radiodebat vanavond bij Kwesties om 20.00 uur op NPO Radio 1.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Misschien heb ik makkelijk praten: ik heb niet gestudeerd. Wel heb ik altijd hard gewerkt, voor mezelf gezorgd en ben ik nog best aardig terechtgekomen, dus hee, dat is ook nog een optie: niet studeren. Misschien een betere optie dan koste wat kost 'studeren omdat het moet'.

We zitten met een overschot aan afgestudeerden in allerlei pretstudies. Kunst, Finoegrische talen, journalistiek, theaterwetenschappen, het is allemaal dolletjes leuk natuurlijk, maar niemand zit op jou en je papiertje te wachten als je eenmaal klaar bent en duizenden euro’s gemeenschapsgeld hebt gekost.

Ondertussen zijn ook studies als psychologie, sociologie, antropologie, politicologie en iets engs genaamd ‘vrouwenstudies’ (als je die af hebt, ben je dan ‘vrouw’?). Vergaarbakken voor twijfelmeisjes en doelloze alfa’s. En in deze richtingen is nog wat ernstigs aan de hand: veel faculteiten, professoren en vakken zijn tot op het bot gepolitiseerd. Zeer eenzijdig gepolitiseerd, ze zijn door en door links.

Ondertussen heb je meer kans om een regenboogpissende eenhoorn te vinden dan een ingenieur, programmeur of werktuigbouwkundige. Terwijl we van deze mensen er juist meer nodig hebben, en prima met minstens de helft minder policorgebrainwashte communicatie- en psychologenmeisjes toe kunnen.

Publiceer eens een column met wat ongemakkelijke feiten over een eetstoornis en hang daarna een dagje op Twitter rond en je ziet meteen dat al die psychologes doordeweeks niets anders te doen hebben dan moraliseren op Twitter. Dit is geen wetenschappelijk onderbouwde bewering trouwens, ik heb immers niet gestudeerd en anders komen ze daar wéér een week over aan mijn kop zeuren. Maar de hamvraag is dus: moet er een numerus fixus op pretstudies komen?

JA.

Je hoeft geen academische titel te hebben om te begrijpen dat de wereld echt niet zit te wachten op talloos veel – met belastinggeld opgeleide – werkloze popmuzikanten, fotografen, filmwetenschappers, vrijetijdskundigen en antropologen. Je hoeft voor veel beroepen überhaupt geen academische titel te hebben trouwens. Echt niet. Creatief toptalent komt wel bovendrijven (niet van toepassing bij zwemles!) en met een technische hbo- of mbo-studie kom je gegarandeerd om in het werk als je eenmaal klaar bent.

Debat over kansloze studies

Vrijetijdsmanagement, antropologie, kunstgeschiedenis.. Voorbeelden van zogenaamde 'pretstudies', die ook nog weinig baankansen bieden. Hoog tijd dat wij jongeren het moeilijk gaan maken om pretstudies te volgen? Of juist niet? Jongeren en ouders gaan live in debat hierover bij Kwesties (NTR), vanavond om 20.00 uur op NPO Radio 1.

Wilt u ook meediscussiëren? Stuur dan een bericht via de NPO Radio 1-app of reageer op de Facebook-pagina van Kwesties.

Annabel Nanninga is freelance verslaggever, opiniemaker en columnist voor onder andere ThePostOnline, RTL Z, Powned en Veronica Magazine.

Ster advertentie
Ster advertentie