Columnist Yesim Candan: 'De Nederlandse man is in de war'
- Nieuws
- Columnist Yesim Candan: 'De Nederlandse man is in de war'
Het afgelopen jaar werd vooral gekenmerkt door de term 'grensoverschrijdend gedrag'. In januari kwamen na een uitzending het BNNVARA-programma BOOS verschillende Voice-medewerkers onder vuur te liggen en daarna volgden nog veel meer namen. Wat zijn de gevolgen voor de maatschappij en op de werkvloer? Het is het onderwerp van menig discussie op verjaardagen en bedrijfsborrels, en ook tijdens het nieuwe tweedelige programma Je Mag Ook Niks Meer Zeggen.
Bekijk hier de eerste aflevering van Je Mag Ook Niks Meer Zeggen
Video niet beschikbaar
"Ik heb er over het algemeen schijt aan, aan die stelling", reageert NPO Radio 2-dj Rick van Velthuysen op de stelling. "De gestelde normen gaan op dit moment veel te ver, waardoor we sociaal gaan verarmen. Ik heb af en toe het idee dat we totaal niet meer in de gaten hebben hoe woke we onszelf helemaal de vernieling in helpen. De publieke manier waarop tegenwoordig iedereen maar wordt terechtgesteld, dat lijkt bijna de middeleeuwen wel."
Inge ter Brake, voorzitter van de Landelijke Vereniging Vertrouwenspersonen is het niet met hem eens: "Je mag natuurlijk alles zeggen, alleen je moet de grenzen in de gaten houden." Van Velthuysen gelooft niet dat dat door regulering bereikt wordt: "Gaan we dat oplossen door regels vast te stellen? Of gaan we mensen assertiever maken waardoor ze zelf aangeven; tot hier en niet verder." Van Brake daarop: "Die regelgeving is niet nieuw, die bestaat al vanaf 1984. Wat ik graag zou willen is dat we mensen afleren dat ze zich grensoverschrijdend gedragen. Waarom moet ik me weerbaarder opstellen, omdat jij dan over die grens kan blijven gaan?"
Doorgeslagen
Van Velthuysen vindt dat we daarin door zijn geslagen, vooral in de Randstad. "In het 035 / 020-reservaat hebben ze lijkt wel de bedoeling om je een betere wereld te laten zien." Sjuul Paradijs, oud-hoofdredacteur van De Telegraaf, is het met Van Velthuysen eens: "We moeten ons geen probleem laten aanpraten. Terecht dat als er op basis van macht seksueel contact wordt afgedwongen, dat we daar hartstikke tegen zijn, maar nu zien we dat het toch ingewikkeld is om vraagtekens te zetten bij die doorgeslagen #Metoo. Je kan niet eens je teen in het water te stoppen in deze discussie of je krijgt een tsunami over je heen en je wordt in een hoek getrapt van 'anti-vrouw'."
Yesim Candan, columnist bij RTL Nieuws, vindt het goed dat de hele #MeToo-beweging op gang is gekomen. Maar ze plaatst wel een kanttekening: "Het is goed dat vrouwen hun stem laten horen. Het is gebleken dat vrouwen die seksueel misbruikt zijn last hebben van intimidatie, het heel lastig vinden om dat naar buiten te brengen. Maar de man moet ook wel doorgaan met flirten en niet bang zijn. De Nederlandse man is in de war, merk ik. Ze zitten in een crisis omdat ze niet meer weten hoe ze een vrouw moeten versieren." Volgens Van Velthuysen komt het omdat mannen tegenwoordig in zichzelf gekeerd zijn: "We zijn niet meer in staat om dat op een normale volwassen manier te doen, om die sociale vaardigheden te etaleren."
Werkvloer
Volgens Van Brake gaat het op de werkvloer mis bij de bazen. "Ze moeten doen wat ze moeten doen: hun vak oppakken en leidinggevende zijn. Waarom hebben we die vertrouwenspersonen gekregen 30 jaar geleden? Er worden er steeds meer gevraagd en opgeleid, omdat bazen het niet doen. Waar mensen last van hebben is schaamte en schuld. Wat vrouwen vaak als reactie krijgen is; dit is je eigen schuld. En dan laat je het wel uit je hoofd om iets te zeggen."
Paradijs is zelf leidinggevende geweest en snapt waarom sommige bazen proberen het intern te houden. "De schade kan enorm worden en de natuurlijke reactie is de schade beperken." Van Brake vertelt dat ze daar als vertrouwenspersoon bij cases ook altijd rekening mee houdt als ze advies geeft: "Als er echt iets aan de hand is moet je naar de politie en aangifte doen, maar we gaan niet mensen blamen en shamen en ophangen aan de hoogste boom als we niet weten wat er precies aan de hand is. Werkgevers snappen niet hoe ze dit moeten aanpakken.” Van Velthuysen daarop: "We zijn eigenlijk het werk van managers aan het overnemen en terwijl we ze dat uit handen nemen, worden ze niet aangesproken op hun verantwoordelijkheid."
Nieuwe vormen
Zijn we toe aan nieuwe vormen? "Vrouwen én mannen moeten aan zichzelf werken", vindt Van Velthuysen. "Het zou te makkelijk zijn als we zeggen dat alleen mannen dat moeten doen. Tenzij vrouwen naar een situatie toe willen waarin we geen enkele avance meer durven te maken."
Paradijs vindt dat we ondertussen moeten uitkijken met mensen cancelen. "Strafrechtelijke misdrijven moeten worden vervolgd, maar wat er de afgelopen maanden is gebeurd met mensen die beschuldigd worden op basis van suggestie en niet op basis van bewijs, waardoor er hele carrières naar de filistijnen zijn, zoals bij Marco Borsato, daar moet je mee oppassen. Dan heb je geen kans meer op terugkeer."
Beluister hier de eerste aflevering van Je Mag Ook Niks Meer Zeggen
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.