Naar homepage
Opinie & Commentaar

'Het is dus bijzonder dat docenten hebben meegedacht over hun eigen lesprogramma!'
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is dus bijzonder dat docenten hebben meegedacht over hun eigen lesprogramma!'

Het is stilte na de storm. De stakingen in het onderwijs zijn geweest vertelt Kees van Amstel bij De Nieuws BV. "Het borrelt en pruttelt nog aan alle kanten bij de leraren."

Deze week werd het lerarencollectief opgestart. "Een beroepsvereniging voor leraren om zeggenschap op te eisen voor het eigen vak," zo vertelt Van Amstel. "Gisteren werd ook het curriculum besproken in de Tweede Kamer. In het curriculum staat zo ongeveer alles wat basisscholen en later ook het voortgezet onderwijs allemaal moeten gaan aanbieden aan hun leerlingen."

Klachten

Van Amstel: "Een veelgehoorde klacht van docenten is dat het steeds meer wordt. Basisvakken als taal en rekenen komen in de knel en docenten hebben nauwelijks zeggenschap over hun eigen lesstof. Maar men had nu 125 leraren en 18 schoolleiders gevraagd om het plan te maken. Maar leraren alleen iets laten maken vond men toch wat te heftig, dus er werd wat hulp bijgezet..." Hulp van wetenschappers, lerarenopleidingen, het vervolgonderwijs, vakverenigingen, andere leraren, ouders, leerlingen, maatschappelijke organisaties en van het bedrijfsleven...

'Heel Holland Bakt-Analyse'

Arie Slob vond het zo bijzonder dat er tijdens het maken van het curriculum was meegekeken en dat omschreef hij als volgt: "Je doet eigenlijk even je oven open. Als je nog met een taart of een cake bezig bent, moet je dat eigenlijk niet doen. Dat deden zij wel, ze zeiden: kijkt u maar even. Hoe vindt u het erbij staan?"
Van Amstel reageerde op deze uitspraak als volgt: "Ik hoop dat het lerarencollectief een machtige gesprekspartner wordt namens de leraren. Want alleen Arie die Curriculumtaart laten bakken, wordt vrees ik een veel te grote taart met veel te veel smaken. Een niet krokant gebakken, slappe vulling en eentje die niemand echt lekker vindt".

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie