Opinie & Commentaar

Het gele hesje heet hier Brexit

foto: NPO Radio 1 / ANPfoto: NPO Radio 1 / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het gele hesje heet hier Brexit

[MAX - KRO-NCRV] Houden van. Daarvan is eigenlijk nooit sprake geweest. De route op weg naar het lidmaatschap van de Europese familie was er een met hobbels, voetangels en klemmen. Dat het 45 jaar lang niet elke dag gezellig was, overkomt de meeste families. Maar dat de scheiding erger is dan alles van daarvoor en wat men doorgaans onder scheiden verstaat, tart elke fantasie.

Niet mét elkaar en niet zónder elkaar kunnen, hoe leg je dat vast in een scheidingsovereenkomst? Daarover gaat de hele Brexit-discussie. Duizenden ambtenaren in het Verenigd Koninkrijk en in Brussel zijn er dagelijks mee bezig. Het heeft stilaan het karakter van een krankzinnige operatie, die gezien de ‘toestand in de wereld’ de vraag oproept of de politiek niet iets beters heeft te doen.

Evenzogoed, zit ik op dit moment in een land in chaos. In Westminster, de politieke enclave in Londen, gaat het over niets anders: wel Brexit, geen Brexit, premier Theresa May valt of blijft aan, er komt een nieuw referendum, verkiezingen, wie wint, wie verliest. Noem het de Brexit-bubble. Buiten de enclave is er zorg en vooral ergernis. Met het mandaat van de burger wordt gesold, zo is de mening.

Het is waar, zelden is politieke onmacht zo zichtbaar. De politieke (traditionele partijen) klasse, het establishment is volledig van de werkelijkheid afgedreven en is niet meer in contact met gewone mensen en het gewone dagelijks leven.

Het gele hesje in Parijs staat voor er-klaar-mee zijn. En dat hesje heet in Engeland Brexit. Klaar zijn met ongelijkheid, gebrek aan betaalbare woonruimte, een gegarandeerde baan met een zeker pensioen en met geen perspectief hebben. Gemakshalve is het algehele ongenoegen teruggebracht tot tegen-migratie en tegen-Europa.

Ongure types die uit de donkere krochten van het internet opduiken jagen het onbehagen verder aan. Premier Rutte zei op zijn persconferentie na de ministerraad dat wij tot op zeker hoogte 'allemaal een geel hesje aan hebben'. Ook Rutte is soms boos, zo liet hij doorschemeren. Maar meevoelen heeft niets met leiderschap te maken. Met begrip blus je geen branden.

Evenmin wordt de oproep van Theresa May hier in Engeland omarmd om de verhitte meningsverschillen te vergeten en nu samen voor háár Brexit te gaan. Het is allemaal te weinig en te laat. De boze burger en de erosie van het huidige politieke bestel veroorzaken een unheimisch gevoel. Misschien dat de kerstgedachte de komende weken tot een politieke temperatuurdaling leidt, maar over gaat de onrust niet. Dinsdag is hier de voorlopige finale. De stemming in het Lagerhuis over May’s Brexit. Maar dinsdag is nog ver weg. Net als het weer is hier alles onvoorspelbaar.

Het voorstel van vandaag ligt de volgende dag in de Theems. Zo gaat het steeds. Misschien moet de Queen de politici wel tot de orde roepen, zo lees ik in de krant. Het worden berichten van het front. En hoe het afloopt is… eh… onzeker…

Kees Boonman is politiek commentator, elke week op zaterdag te horen bij Nieuwsweekend van Omroep MAX en regelmatig bij Spraakmakers van KRO-NCRV. In aanloop naar de Brexit-stemming in het Britse Lagerhuis schrijft hij elke dag een blog op NPORadio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie